FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Upplevelser i fält 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Upplevelser i fält


Till
översikten
Vallfärdande gräsänder

Pär Lydmark     



Igår eftermiddag passerade jag Slottsskogen i skymningstid. Det hade precis börjat snöa, och snöandet tilltog alltmer. När jag var i höjd med Karlsrodammen upptäcker jag att gräsmattan mellan dammen och skogen rör sig! Ett tjugotal meter närmare inser jag att det inte är själva gräsmattan som rör sig, utan en mycket tät ansamling av gräsänder (kanske 200 st) som målmedvetet vaggade fram över gräset och försvann in bland träden i skogen.

Det hela såg mycket lustigt ut, och jag funderade på om gräsänderna alltid brukar göra så på kvällen (dvs sova i skogen). Å andra sidan har jag aldrig sett det på det här sättet förut, och jag har ändå passerat Slottsskogen vid ungefär den här tiden flera dagar i veckan under ett par års tid.

När jag några minuter senare gick förbi Lilla dammen var exakt samma process på gång där. Samtliga gräsänder vaggade målmedvetet och ganska snabbt från dammen, över gräset, in i skogen och försvann. Det var säkert bara inbillning från min sida, men jag tyckte det såg ut som att de i panik flydde undan den yrande snön.

Någon gräsands- eller Slottsskogsexpert som kan reda ut mina frågetecken? Är gräsänder rädda för snö? Sover de alltid i skogen, och går alla isåfall alltid och lägger sig exakt samtidigt i skymningen i en procession så tät att minst en and per kväll borde riskera att bli nertrampad?

Ska se om jag själv kan passera vid samma tid idag igen...

2004-11-18 13:20:36


Pär Lydmark     



Jag gick samma sträcka genom Slottsskogen igår, ca en halvtimma senare än dagen innan. Från Karlsrodammen kunde jag höra massvis av tjattrande gräsänder, och i Lilla Dammen låg alla gräsänder kvar i lampskenet.

Alltså verkar det inte ha rört sig om något normalt skymningsbeteende. Jag drar därför slutsatsen (utifrån detta breda statistiska underlag) att gräsänder verkligen är rädda för snö!

2004-11-19 10:26:29


Magnus Unger     



Dom var kanske rädda för att bli översnöade i snöstormen ;) och sökte därför skydd.

2004-11-19 11:57:02


Ola Wennberg     



Det är ju inte säkert att man måste sova för att det blir mörkt. Man kan ju äta också. Varför inte något gott som har trillat ner från t.ex. bokarna eller ekarna?
Snön kanske gör att det "goda" blir svårare att hitta.

2004-11-25 12:24:56


Mikael Forsman     



Dagen efter du skrev om gräsänderna i Slottskogen fick jag se en liknande händelse på Amundön. I kanalen som skiljer stora Amundön från fastlandet låg det drygt 40 gräsander. Plötsligt lyfter dom och landar på gräsmattan i en intilliggande trädgård. Så fort som dom hade landat började alla att gå in under några lövträd och bökade runt bland löven och som det såg ut leta efter mat. Detta skedde mitt på dagen och vädret var skapligt. Alltså jag håller på Ola Wennbergs teori att dom var ute efter mat

2004-11-25 13:22:46


Pär Lydmark     



Ja det kanske stämmer att det var mat de var ute efter. Kan möjligen erinra mig ett visst bökande bland löven bland änderna när de väl kommit in i skogen. Frågan är bara vad som utlöste det, eftersom samtliga gräsänder i de två dammarna (som visserligen ligger nära varandra men inte så nära att man ser den ena från den andra) gjorde den här manövern nästan exakt samtidigt. Kan snöfallet ha gjort dem hungriga och drivit dem till att ge sig ut på en bökrunda? Eller kan änderna i Lilla Dammen ha hört kväkandet från änderna vid Karlsrodammen, fattat vad som var på gång där nere och själva blivit sugna på samma sak?

2004-11-25 13:39:31


Mikael Nord     



Alla som besökt t ex Getterön vet att det rastar mängder med gräsänder här. På dagarna ligger dom mest och vilar eller tar det lugnt. Varje kväll på senhösten - vintern, när det blivit så gott som helt mörkt lyfter dom och drar österut. Detta beteende antar jag beror på att dom då flyger innåt land för att besöka stubbåkrar eller andra lämpliga ställen för att leta föda. Med andra ord en väldans intensiv period för dessa änder när dom flesta tror att dom "går och lägger sig".

2004-11-27 16:44:25

 
Stig Fredriksson     



När diskussionen om gräsänderna i natten drog igång var jag bortrest svarar nu istället. Gräsänder är ganska breda i sitt födoval, i vart fall i Slottsskogen där de är vanliga och lätta att studera året om. Nattvandrande gräsänder väster om Lilla dammen bör ha varit ute efter ekollon, populär stapelföda oktober-mars. Antagligen behöver ollonen mjukna något innan de blir lättuggade. Ibland kan åtskilliga gräsänder vagga fram i ekbackarna runt Stora och Lilla dammen, när något skrämmer dem lyfter alla på en gång och flyger rätt ner till dammen. Ytterligare ett skäl för cyklister i denna park att använda hjälm...

Under årens lopp har gräsänder setts äta både det ena och det andra. Proteinrika daggmaskar fångas under honans äggläggningstid. I Stora dammens vinter har syrebrist vissa vintar drivit upp idar till ytan, vilka änderna med förtjusning satt i sig. I Ödledammen vid Observatoriet kan gräsänder dyka och fångar små vattenödlor - men märkligt nog även den större arten! Annars föredras växtföda - alger i Lilla dammen hämtas med dykning från botten, gräs betas ofta på gräsmattor och nu på vintern utfordrar Park och Natur alla Slottsskogens vildänder med stora mängder säd, mest havre (?). Denna läggs under vattnet i strandkanten för att inte stadsduvorna ska få tag i den vilket har fått till följd att Slottsskogens gräsänder har lärt sig dyka. Men fåglar är läraktiga, kanske bara en tidsfråga tills duvorna lär sig dyka... men det är en annan historia.

2004-12-25 16:02:27



Svara på
detta inlägg