FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Tallbit & Blek Tornseglare!

Hans Börjesson     



Vill bara passa på att spana lite extra efter dessa arter. Tallbitar har setts på flera håll i mellansverige så är vi lyckligt lottade kanske de hittar ner till oss. En lunchpromenad i Ängårdsbergen kan alltså löna sig den närmsta tiden.

Obsar av Blek Tornseglare står som spön i backen och det hade verkligen varit en stänkare om den skulle komma till Göteborgsområdet. Ser ni en Tornseglare som ni inte själva klarar av att artbestämma (för det är sannerligen inte trivialt) så tveka inte att ringa efter hjälp. Samtidigt ska man komma ihåg att även om Tornseglare är ovanliga i oktober så ses de sporadiskt och är definitivt vanligare än Blek Tornseglare.

Christer, det är bara att ge sig ut med videokameran till Torslandaviken....

Lycka till!

MVH
/Hans Börjesson

2004-10-28 20:36:54


Magnus Unger     



Bra idéer Hans, om ni ser en seglare eller tallbit tveka inte att ringa till mig på 0708-776711.

2004-10-29 11:49:15


Christer Fält     



Halloj!

Det vore mumma, men om jag hittar ett "blekansikte med fantomenmask" och ödet vill detsamma som med "alpen" vill jag ha tips på bostad långt från Göteborg : ) Ordnar du det Hans? Gärna i närheten av Ramsvikslandet (nu byter jag ämne om det är ok?) skådade där förra helgen, dina hemtrakter Hasse, vilka marker (!!) i synnerhet Hållö som var ett förstagångsbesök för mig. "Punktmarkera" den ön med andra ord, jag kommer inte bli förvånad ifall Hans eller någon annan skådare däruppe larmar ut stationär glasögonejder eller tofslunne i framtiden, eller varför inte blek tornseglare när allt kommer kring : )

/Mvh



2004-10-29 12:16:36


Christer Fält     



Go em!

Nu är de äntligen här!! Jag hade en adult hanne tallbit idag vid Ljungheden, Änggårdsbergen. Härligt! Så kliv i kängorna, kräng islandströjan över axlarna och rusa ut ur stugvärmen och börja leta, det kan gå åratal innan de besöker oss igen...

/Mvh

2004-11-03 13:55:46


Hans Börjesson     



Grattis Christer. Får göra ett försök imorgon på lunchen (jag arbetar inte så långt ifrån Ängårdsbergen). Tallbiten är onekligen en trevlig gynnare.

Från det ena till det andra (för att återgå till ditt inlägg ifrån den 29/10) så finns det långt framskridna planer på att bygga ett vindskydd på Hållö liknande det på Hönö. Ta fram kartboken så inser du nog rätt snart att Hållö ligger bra mycket mer strategiskt till än exempelvis Ramsvik där många fåglar går på utsidan Soteskär (=långt håll). Ramsvik är såklart lättare att ta sig till då man inte behöver tillgång till båt. Naturen är ju också minst sagt häftig på Ramsvikslandet.

MVH
/Hans


2004-11-03 14:35:25


Daniel Isaksson     



Hur går det med tallbiten(-arna)?
Har någon eftersökt den?

2004-11-05 08:51:22


Kristoffer Nilsson     



Jag gick några timmar i Änggårdsbergen idag, men jag såg tyvärr inga tallbitar. Väldigt lite rönnbär i Änggårdsbergen i år så den/de kan ju ha dragit vidare om de inte ger sig på områdets alla granar... Tyvärr inte ett enda rönnbär utmed hela backen upp från Gruvgatan där det setts tallbitar förr. Som vanligt ganska lite fåglar i Änggårdsbergen vid den här tiden på året, men en smådopping ligger kvar i Axlemossen så det var ju kul. Trevlig helg.

2004-11-05 15:02:29


Peter Strandvik     



Rörö-Tallbit/ar??

Är det samma fågel som sitter där med ett enbär i näbben??

På min dator ser den första bilden (med mest enbär kvar), ut som en honfärgad individ, medan de två övriga bilderna
visar en rödfärgad, han-färgad (1k?), individ!!!!

Är fägerna mixtrade, eller hur skall man tolka detta???

Undrar
Peter S

2004-11-08 16:33:55


Markus Lagerqvist     



Hej,

Det är faktisk samma fågel! Unos lite gulare kort ligger nära hur fågeln faktiskt såg ut.

Svårhanterligt, mycket stark solljus gjorde det svårt att fota, men gav oss mycket fina obsar! Ett bra exempel på hur foton kan luras. Båda korten är tagna vid samma tillfälle, med Coolpix, fast från olika riktning (och kanske olika inställningar).

/Markus

2004-11-08 16:51:13


Uno Unger     



Magnus Unger kan nog förklara varför färgen på tallbiten blev så olika. De bilder som togs på fågeln i skugga blev av någon för mig oförklarig anledning alldeles för rödtonade. Utan mixande med färgen fick jag samma röda ton som Stefan, men Magnus fixade med bilden så den blev gulare och mera lik verkligheten, men kanske ändå något för gul. Jag fick även någon bild på fågeln i solsken, som jag kommer att lägga in i galleriet, och där stämmer färgen bättre med verkligheten, nämligen mera guldfärgad.

Om man skall utgå från Rörö-fågeln så behöver man inte bekymra sig för att rönnbären tar slut. Under hela obstiden åt den bara granskott och enbär och det lär det vara gott om även efter det att trastar och sidensvansar har länsat alla rönnar och oxlar på bär. Men det kan bli svårare att hitta tysta och orädda tallbitar i enbuskmarker och granskogar, där de lätt kan dölja sig utan att man ens misstänker dess närvaro.

Man kan undra varför arten har begåvats med namnet tallbit, har någon sett denna taigans dumsnut sitta och bita på tallskott?

2004-11-09 00:31:05


Magnus Unger     



Färgerna kan bli väldigt olika beroende på ISO och slutartid, så de bilder tagna i solsken visar bäst hur den såg ut i verkligheten. De bilder som är tagna i skugga är tagna med högre ISO och längre slutartider.

2004-11-09 08:13:08


Christer Fält     



Go morgon!

Tallbit och trattkantarell (?) plötsligt har man senhöstsvampen under sina "fötter", man förstår inte riktigt hur det gått till, detsamma gäller för tallbiten som Uno uppmärksammar, plötsligt är de där, sedan kan man som med järpe vissla fram tallbiten, hon kommer då oblygt fram och sällskapar en stund, så träna på hennes lockläte när du vandrar i markerna...

/Mvh





2004-11-09 08:19:38


David Erterius     



2004-11-09 skrev Uno Unger:

> Man kan undra varför arten har begåvats med namnet
> tallbit, har någon sett denna taigans dumsnut sitta och bita > på tallskott?

Jag har aldrig sett arten äta tallskott. Däremot sågs många av de skånska tallbitarna under förra invasionen dvs år 2000/2001 i talldungar/tallskogar där det växte enstaka rönnar. Om det sedan berodde på slumpen att det fanns bär just där eller om de verkligen attraherades av tallarna vet jag inte.



2004-11-09 15:24:57


Christer Fält     



Afton!

Under tiden som Unos fråga "hänger i luften" kan jag berätta att Professor J W Zetterstedt finner 1822 under sin lappländska resa första bofyndet av tallbit i vårt land, dessutom finner jag i samma litteratur att det lär ha sträckt hela 16 000 tallbitar in över Stockholms skärgård under en enda observationsdag!! Tyvärr finner jag inte klarhet över det exakta årtalet för händelsen (Brusewitz G, Solvarvets tecken, s 309ff)
Tillbaka till vad Uno efterlyser: Varför namnet tallbit? Vad är dess etymologi? Därtill dess fågelmytologi?

/Mvh




2004-11-09 20:31:48


David Erterius     



För att spinna vidare på vad Christer skriver ovan så kan jag berätta, ifall någon är intresserad att jag hade nöjet att vara med och hitta ett bo av tallbit i Naakajärvi 1998. För er som är bekant med lokalen så var den exakta fyndplatsen i den glesa granskogen, på vänster sida vägen ca halvvägs ner mot ravinen där blåstjärtarna satt och sjöng -96. Boet låg drygt 2 m över marken i en späd gran, precis för högt upp för att man skulle kunna kika ner i bobalen men uppenbarligen fanns det ungar i boet då fåglarna (hanen och honan tillsammans) satt och matade. De gamla fåglarna uppträdde precis lika oskyggt som de brukar göra när man ser dem under vinterhalvåret. När de var klara med matningsbestyren flög hanen och honan iväg tillsammans och jag följde efter. Jag kunde sedan avnjuta dem då de födosökte i unga granar (ca 1 m höga). Jag gissar att de samlade insekter åt ungarna men kanske de även samlade granskott i krävan åt ungarna? Ett spännande möte var det i alla fall! Under hela mötet yttrade de inte ett enda ljud!

2004-11-09 22:28:02


Uno Unger     



Återkommande till min egen fråga om namnet tallbit kan jag, efter att ha tagit del av Tommy Tyrbergs "Svenska fåglars namn", citera följande om tallbiten:

"Namnet nämns först av Linné (1746) men är säkert äldre. Det torde syfta på att arten lever på tallfrö som utvinns med den kraftiga näbben. Hortling (1944) nämner fisken stenbit (som suger sig fast på stenar) som en analog bildning. Helt lyckat är namnet dock inte eftersom tallbiten, åtminstone i Västpalearktis, lever mera av gran än tall. Arten har även kallats svensk papegoja(!), nattvaka och parisfågel."

2004-11-10 00:34:17

 
Jörgen Persson     



Hej!
Tyrberg verkar också vara ine på att "tall" i tallbit syftar på födan. Fågelns vetenskapliga släktnamn Pinicola lär dock betyda "bebor tallar" (Ekblom, Svenska fåglars vetenskapliga namn). Skulle inte "tall" kunna syfta på boträd lika gärna som på föda? Holmberg et al. (Våra fåglar i norden) anger att tallbiten helst bygger bo i granar, men även i tallar. Har någon en bra idé om vad "bit" betyder? Analogin med stenbit säger inte mig så mycket.


2004-11-10 07:35:33



Svara på
detta inlägg