FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Vitnackad svärta!

Hans Börjesson     



Det sågs ju en missfärgad svärta i en sjö i skåne för bara några dagar sedan som först larmades ut som Vitnackad Svärta (hade vingspeglar när den flög). Har man sett fågeln i Laholmsbukten flyga? Nu vet jag inte hur bra fågeln i Skåne såg ut på skallen (vad jag hörde var det ju rätt långt håll så kanske man bara trigga på att den hade ett vitt parti i nacken?). Detta kanske redan har debatterats på brevduvan men jag gick ur brevduvan strax innan semestern och har inte gått med igen.

Är den lätt att se? Långt avstånd? Vinden lär väl ha gjort att det är ganska grov sjö i Laholmsbuken?

MVH
/Hans Börjesson

2004-09-29 09:10:29


Markus Lagerqvist     



Hej,

Var själv och tittade på vitnacken i Laholmsbukten igår. Den låg då på ca 500 meter från stranden, dvs. på riktigt hyggligt avstånd.

Det hade då mojnat ner rejält, men var fortfarande en del gammal sjö, vilket gjorde att man såg fågeln när den kom upp ur vågdalarna, under några sekunder ca var 5:e sekund.

Fågeln sågs då bra och jag var själv på plats och studerade den under någon timma. Under den första halvtimmen låg den tyvärr och sov och då kunde man bara se den vita fläcken i nacken. Sedan började den dock att sträcka på sej och putsa sej, och då kunde man även se pannan, den typiska näbben och den kantiga huvudformen. Verkligen en läcker, men samtidigt lite grotesk fågel! Väl värd att åka och titta på!

Jag såg själv inte fågeln flyga eller flaxa men jag talade med upptäckaren strax efter första larmet och enligt honom var det så att fågeln hade uppmärksamats när den kom inflygande och gick ned på vattnet.





2004-09-29 10:01:44

 
Anders Kronhamn     



Hej!

Var nere vid Skummeslövsstrand igår eftermiddag och tittade på den vitnackade. Den låg då 6-700 m ut tillsammans med svärtor och var emellanåt lite svår att se, dels pga att den dök och dels pga lite sjögång. Under den timma jag var på plats såg jag den ändå större delen av tiden. Den typiska näbben sågs bra (särskilt när solen kom åt att belysa den) och vid ett tillfälle flaxade den också med vingarna som då var tydligt helsvarta. Således borde det inte vara några tvivel om arttillhörigheten.

/Anders

2004-09-30 09:50:10



Svara på
detta inlägg