FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Svartnäbbad islom

David Armini     



Jag tänkte passa på att berätta om den fågel som jag igår tisdag 21/9 på Hönö bestämde till svartnäbbade islom i sommardräkt, med påbörjad ruggning i ansiktet:

Jag upptäckte fågel på kanske drygt 2 km avstånd flygande S mot himlen. Jag hajade till direkt och ropade till de kringvarande att "kolla lommen". Jag kunde följa den i runt 20-30 s, och den steg och sjönk i omgångar så att jag såg den både mot vattnet och mot himlen. Som närmast kom den på kanske 1,5 km.

Av dräkten kunde jag se teckningen på ryggen bra. Ansikts- och halsteckning var mörk, men med en ljus fläck på hakan.

So far so good... Jag kände mig säker på artningen, tyckte tom att den var ganska oproblematisk, även om det alltid känns bättre om det är några fler som får se den bra. Senare på em såg jag dessutom att det kom ett larm om en svartnäbbad islom på Getterön.

Men vad som krånglar till det är att man på Vinga såg en storlom som passar ganska bra tidsmässigt. Enligt uppgift trodde de till en början också att det var en islom, men bestämde den sedan till en stor storlom.

Dessutom har jag fått uppgift om att det är för tidigt att se en ruggande ad svartnäbbad islom i september.

Så var landar vi?
Jag är fortfarande övertygad om att det var en ad svartnäbbad islom jag såg, men samtidigt är ju lommar notoriskt besvärliga - det är jag den förste att erkänna! Jag har flera gånger varit med om att behöva revidera en "helt säker artning".

Jag skall själv kolla upp om ruggningen närmare, och det vore intressant att höra mer om lommarna på Vinga och Getterön. Och andra kommentarer givetvis!

2004-09-22 09:54:49


Kristoffer Nilsson     



Jag hade turen att vara på Vinga igår och vi fick information om den nämnda lommen när den lämnat er vid Hönö. Efter ett kort tag dök så lommen upp och vi trodde ju självklart att det var en svartnäbbad islom, men det visade sig vara en adult storlom. Den upplevdes dock som ganska stor, men inga dräktkaraktärer kunde säga att det var en islom. Jag vill inte på något sätt säga att den fågel vi såg var densamma som du/ni såg från Hönö. Fler storlommar sågs från Hönö än vad vi såg vid Vinga under kortare tid så en del talar ju för att några av dessa har gått på insidan av Vinga.

2004-09-22 11:38:18

 
Per Flodin     



Hej! Om västkustskådarna kan ha överseende med ett inlägg från de inre delarna av Sörmland, kan jag komma med några personliga iakttagelser av ruggning hos svartnäbbad islom från min del av landet. Vi hade det stora nöjet att ha en långstannande och lättobserverad adult svartn. islom i södra delen av sjön Båven i centrala Sörmland mellan 9/8 till åtminstone 13/9. Det gäller uppgiften David fått om ruggningen i ansiktet. I den frågan kan jag utifrån personlig erfarenhet hävda att det är inte för tidigt i mitten av september. Redan den 21/8 när jag såg denna individ sista gången hade den ett tydligt inslag av vitt i ansiktet och en annan observatör skriver i Svalan att den var tydligt "maläten" kring näbbroten den 2/9. Ruggningen kan således börja i slutet av augusti. Om den sedan hinner gå så långt att det är möjligt att se på 1,5 km håll vill jag låta vara osagt, men det borde vara möjligt.
M.v.h.
Per Flodin, Flen

2004-09-22 14:11:20



Svara på
detta inlägg