FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
"Skum" kentsk tärna

Uno Unger     



Jag reagerade på det Christer Fält skrev som kommentar till en "skum" kentsk tärna, som han rapporterade från Kråkudden den 19/9. Fanns det något som tydde på kentsk tärna? Beskrivningen "hade inget mörkt i nacken, helvitt huvud i stark kontrast mot mörk "banditmask" samt kolsvart näbb" tyder ju snarare på en sandtärna. Vad säger du Christer?

2004-09-20 01:01:33


Christer Fält     



Hej Uno!
Rakt på din undran angående ”skum kenta”. Jag får syn på en ”Kentastor” tärna innanför södra Bolleskäret, den flyger lugnt med stadig kurs mot Kråkudden. ”Vad ljust huvud den har, hela fågeln känns väldigt ljus sa jag tyst till mig själv”. Men jag drog genast slutsatsen att orsaken var att den flög rakt mot oss (undertecknad som signerad kursledare för ett 20-tal GOF:are samt några utsocknes skådare befann sig på Kråkudden vid den aktuella tidpunkten) så att den ”mörksvarta” hjässan och nacken så att säga ”försvann” på grund av flygvinkeln hos fågeln.
Under alla förhållanden ropar jag strax högt: ”Kentsk tärna rakt fram, hyfsat håll ca 500-600 m rakt ut”. Alla kursdeltagare tittar strax på fågeln som stadigt flyger mot oss. Jag ropar nu vidare:”Kentsk tärna har som regel såhär års vit panna och mörk hjässa så kolla in det, kolla dessutom in den ljusa spetsen mot den övrigt svarta näbben när ”Kentan” kommer närmare”.
Således när fågeln uppskattningsvis befinner sig på ca 300-400 m avstånd ropar jag återigen högt: ”Va den är ju helvit på huvudet och har ett mörkt streck över ögat!?” Jag ropar vidare: ”Kan någon se något mörkt på hjässan eller i nacken?” Flygvinkeln och avståndet var nu så bra hos fågeln att vi rimligen borde se något mörkt på huvudet. ”Nej, svarar några samstämda röster…bara det ljusa huvudet med det mörka strecket”. Jag kontrade omedelbart tillbaka med frågan: ”Ser ni den ljusa näbbspetsen? Det kan vara svårt på lite håll, titta noga, ser ni det?” Återigen svarar rösterna: ”Nej, vi ser bara en helsvart näbb”. Undertecknad ”letar” nu i minnet: ”Har jag sett en kentsk tärna med helvitt huvud, mörk streck över ögat och med helsvart näbb tidigare i mitt skådarliv? Nej svarar minnet, men jag finner en erfarenhet som berättar att ”Kentor” kan se väldigt ”skumma ut” på hösten!!”.
Det var nog bara en ”skumt tecknad Kenta, de kan se luriga ut på hösten” säger jag till mina kursdeltagare och fortsätter: ”Men jag skall höra efter om de sett den i vindskjulet (där ”de utsocknes” mer erfarna skådarna uppehöll sig).”
Raskt sticker jag in huvudet i skjulet och frågar om de hade sett ”Kentan” som nyss flög förbi på nära håll!? ”Ja, den såg konstig ut” svarar de. Jag replikerar nyfiket:”Såg ni att den var helvit på huvudet med ett mörkt streck över ögat?” Då svarar en av skådarna med en motfråga: ”Tänker du på en ung sandtärna?”. Jag blir tvärtyst och en av skådarna plockar fram ”Fågelguiden” och jag ser nu att ”Kentan” som nyss passerat såg ut som en ung sandtärna i boken. Nu blir alla tysta, inte ett ljud eller initativ från någon varför jag beslutar högt:”Jag har ingen som helst erfarenhet av unga sandtärnor på hösten, så tärnan som nyss passerat får bli rapporterad som en avvikande och ”skum Kenta. Något annat förslag?”. Då svarar en av skådarna: ”Ja det är nog bäst”. Punkt. End of story.
/Mvh


2004-09-20 17:18:14


Pär Lydmark     



Det där låter ju onekligen som en intressant observation, och dräkten du beskriver låter ju farligt lik sandtärna. Å andra sidan har jag ingen aning om hur skumma unga kentor kan se ut så här års, så jag ska inte försöka dra några förhastade slutsatser. En sak jag lurar på är dock - hur kändes fågeln rent proportions- och rörelsemässigt? Kändes den som en helt normal kenta med avvikande dräkt, eller kändes även resten något annorlunda? Jag har väldigt liten erfarenhet av sandtärna, men från den enda obs jag har i bagaget har jag för mig att den inte upplevdes lika spetsig och kantig i flykten som en reguljär kenta (eller hur man nu ska uttrycka det).

2004-09-20 21:14:51


Mikael Nord     



Kärrtärna?

2004-09-20 22:05:20


Christer Fält     



Godafton Micke & Pär!
Jag skall efter kondition försöka besvara era frågor.
-Micke, jag finner det mycket ljusa helhetsintrycket hos Kärrtärnan som intressant, därtill den ljusa handen, å andra sidan finner jag Kärrtärnans "banditmask" alldeles för "dramatiskt tecknad", det vill säga på tok för iögonfallande och distinkt än vad som var fallet hos den fågel som passerade vid Kråkudden. Emellertid är en reservation på sin plats för individuell variation samt att det rådde starkt medljus vid obstillfället.
-Pär, flyktsättet och allmän uppträdandet hos fågeln var lugnt och stadigt , det vill säga inga överraskande "pojkstreck", med tvära kast hit och dit. När det gäller "proportionerna" lade jag inte märke till något speciellt eftersom jag blev så enkelspårig när det gäller det ljusa helhetsintrycket, huvudet och det mörka strecket över ögat.
/Mvh


2004-09-20 23:12:28


Magnus Unger     



Jag kan inte säga med säkerhet att jag sett nån kenta med helvit nacke, men min första reaktion var att ser dom inte ut så ibland. Framförallt i starkt solljus kan man nog tycka att dom ser vitnackade ut. Dock borde ju näbbspetsen synts tydligt i det starka solljuset.

2004-09-21 14:23:09


Magnus Unger     



Hade idag den 18 sep en observation på Kråkudden som gör att denna gamla tråd kan återupptas.

Tre kentska tärnor kom alldeles utanför stenen, 2 adulta och sist en som jag bedömde som juvenil på grund av mörka yttre stjärtpennor samt lite mörkare armpennor i övrigt helt ljus i dräkten.

Den juvenila fågeln hade inget svart i nacken utan endast ett streck bakom och runt ögat samt att den helt saknade gulvit näbbspets.

Är det vanligt att unga kenstka tärnor ser ut så här vid denna tiden på året?

Såg ett foto i sjöfågelguiden på en kentsk tärna i första vinterdräkt utan ljus näbbspets, men den hade mörkt i nacken.

2005-09-18 20:14:58

 
Björn Dellming     



Jag har också haft en skum kenta på Kråkudden för några år sen. Det var i juli eller augusti om jag minns rätt (sommar var det iaf). Den hade svart hätta och helsvart näbb, men inte riktigt så lång och pinnig näbb som en kenta borde haft. Den gav också ett väldigt ljust intryck, även ute på vingspetsen, men hade ändå svag antydan till kentans kil. Nån svart bakkant på handen a'la sandtärna hade den inte så den fick gå som en lite avvikande kenta. Antagligen hade den nån slags pigmentbrist på handpennorna eller nåt... Näbben har jag dock ingen förklaring till... eller möjligtvis att jag inte såg den ljusa spetsen, vilket kan ha fått näbben att se kortare och grövre ut. Fast det tycker jag att man borde ha sett på ca 400 meter?

2005-09-19 11:33:00



Svara på
detta inlägg