FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Utkast till GBG300

Christer Fält     



Jag har tagit mig friheten att lägga fram ett utkast gällande riktlinjer för larmsystemet GBG300. Förslaget är inte permanent i sin nuvarande form utan vill uppmuntra alla som vill bidra med egna idéer och tankar kan göra det under denna tråd. Målet är att vi gemensamt kommer fram ett tydligt dokument som alla kan ha nytta och glädje utav.

1. GBG300 är ett frivilligt åtagande utan några som helst krav på att man själv måste larma sina egna eller andras fågelobservationer. Man kan alltså vara en passiv medlem och därmed få tillgång till SMS larmen.

2. Vid utlarmning av sin egen eller andras observationer kan följande vara betydelsefullt:

A. Är det en raritet så bör man larma ut arten eftersom många skådare som är anslutna i GBG300 är intresserade. Men det är inget bestämt krav att larma, man beslutar på egen hand vad man vill göra.

B. Är det en lokal subraritet så kan man larma ut arten men ofta kan det vara osäkert om ett större antal skådare är intresserade. Men det är inget bestämt krav att larma, man beslutar på egen hand vad man vill göra.

C. Är det en sparsamt förekommande fågelart så bör man avstå från att larma ut arten eftersom endast ett begränsat antal skådare är intresserade. Men det är inget bestämt krav att avstå larm, man beslutar på egen hand vad man vill göra.

D. Är det en fenologiskt intressant observation så bör man avstå från att larma ut arten eftersom endast ett begränsat antal skådare är intresserade. Men det är som sagt inget bestämt krav att avstå larm, man beslutar på egen hand vad man vill göra.

E. Vid så kallat intressanta lägen, det vill säga när det är mycket fåglar i rörelse, till exempel nedfall av tättingar, större inflöde av havsfåglar et cetera, så kan man larma ut den informationen. Men det är som sagt inget bestämt krav att larma, man beslutar på egen hand vad man vill göra.

3. Vid larm bör man först och främst bedöma vilka eventuella störningar det innebär mot boende i det aktuella området, mot privatägd mark samt mot särskilt känsliga och skyddade naturområden. Fåglarnas bästa skall alltid gå i första hand. Det är ett absolut krav.


2013-10-27 21:34:16



Svara på
detta inlägg