FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Mindre lira

Martin Johansson 2     



Jag antar att de mindre liror man ser i Sverige ofta kommer från området kring Storbritannien och Irland?
Har de vissa stråk som de föredrar att röra sig i vilket gör att koncentrationen är högre vid vissa ställen på kusten eller är de "ojämna" rapporterna endast ett utslag av koncentrationen av skådare på lämpliga lokaler?
Beror i så fall stråken på vindar, strömmar som påverkar födotillgången, eller andra faktorer?



2013-07-17 18:01:02


Björn Dellming     



Japp, det är troligtvis liror från brittiska öarna som driver in hit under sommarens och förhöstens blåsväder. Exakt var de träffar kusten är inte alltid helt givet men större antal verkar dyka upp just vid Hönö. Längre norrut går det självklart att se liror också, men det är betydligt sämre bevakning där även om Vedholmen (Orust), Hermanö och Hållö på senare år bevakas i större utsträckning. Längre söderut är Glommen, Gubbanäsan/Rödskär helt okej, liksom området kring Laholmsbukten där havsfåglar ofta samlas upp efter långvariga blåsväder. Största antalen rent historiskt sett verkar dock kunna fås vid Hönö eller Laholmsbukten. Vad havsfåglarna gör däremellan vete tusan men det är inte helt otänkbart att vissa förutsättningar gör att de kan ligga och snurra och därmed dubbelräknas. Jag minns t ex en dag där Hönö stoltserade med 112 storlabbar på en dag medan Gubbanäsan noterade 2 ex under hela dagen.. Likaså har jag varit med om "sträcksiffra" på över 1000 fisk/silvertärnor vid kråkudden när bara drygt 30 ex noterades under samma period vid Vinga. Så absolut att vissa fåglar håller sig "rörliga men stationära" inom ett område även under blåsväder. Allt som flyger sträcker inte. Sen finns det givetvis exempel på fåglar som noterats vid Kråkudden och därefter kunnat följas hela vägen söderut ner till Laholmsbukten. Vissa sträcker aktivt. Andra stannar till och födosöker/rastar.

När det gäller strömmar och vindar så tenderar havsfåglar i viss mån att följa vågdalars riktning. Detta gör att sydvästvindar är gynnsamma för oss skådare när det gäller sydsträck. Nordvästvindar leder då istället ut dem från kusten (om de drar söderut), men å andra sidan noteras istället fler nordsträckande havsfåglar vid nordvästvindar. Och då kanske man kan börja ifrågasätta om det ens gäller sträck? Eller är det återsträck ut ur Kattegatt? När det gäller sommarlirorna man ser här under juli så kan man nog utgå ifrån att det är födosökande liror som blåst in hit lite av misstag, men då de antagligen har avsikten att försöka ta sig härifrån så är det nog ändå inte fel att betrakta det som sträckrörelse... eller åtminstone medveten transport mot ett mål förbaskat långt bort :)

2013-07-18 09:59:05


Kristoffer Nilsson     



Hej Björn! Läser jag rätt? >1000 fisk/silver på Hönö vs 30 på Vinga!!! Det låter ju verkligen udda. Kan de ha blåst in och gått långt innanför Vinga? Spännande, hur som helst. Alt godt!

2013-07-18 21:22:27

 
Martin Johansson 2     



Tack, Björn, för snabbt och utförligt svar.
Det är något speciellt med havsfågel!

Mvh Martin

2013-07-19 11:06:52



Svara på
detta inlägg