KUSTFOTO 
» Startsidan
» Regler
» Tips och tricks
» Ladda upp bilder
» Månadens bilder
» Resultat
» Diskutera!
     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     REGLER 
» Allmänt

Varje fotograf får ställa upp med max en bild i varje kategori/varje månad. Det är inget krav att ställa upp i båda kategorierna eller att skicka in bilder varje månad, men det ökar naturligtvis dina poängchanser.

» Geografi

Samtliga bilder måste vara tagna på Västkusten. Med Västkusten avses hela landskapet Halland, Göteborgstrakten (kommunerna Göteborg, Mölndal, Öckerö, Partille och Härryda) samt hela landskapet Bohuslän.

» Tidsperiod

Bilderna du skickar in måste vara tagna under den aktuella månaden (för bilder i den valfria kategorin) eller under de senaste fyra månaderna (temakategorierna). Det duger alltså inte att rota fram en gammal pärla från sommaren 1994 ur ditt bildarkiv. Ut och ta en ny ännu bättre istället.

» Format

För att göra det lättare att jämföra bilderna kräver vi att samtliga bilder håller samma format. Bilderna skall vara exakt 900x600 pixlar (eller 600x900 pixlar) och sparade i filformatet jpeg med en filstorlek på max 200k.

» Namn

Under omröstningen kommer bilderna att visas utan fotografens namn, för att omröstningen skall bli så rättvis och objektiv som möjligt. På grund av detta får du absolut inte skriva ditt namn någonstans i bildfilen. Efter omröstningen kommer naturligtvis fotografernas namn att visas i anslutning till bilderna.

» Efterbehandling

Alla former av efterbehandling är i princip tillåtna så länge du inte lägger till saker i din bild som inte fanns där i originalbilden. Med detta menar vi alltså att du får beskära, skärpa, brusreducera, ändra färgmättnader, kurvor, kontrast m.m. Du får även använda dig av kloning för att t.ex. klona bort damm (från scannad film), en störande gren i förgrunden eller halv fågel i bildens kant. Däremot får du inte lägga till några detaljer i din bild som inte fanns där från början, t.ex. en tjusig gren, fullmåne, regnbåge eller liknande. Du får inte heller flytta runt saker i din bild, t.ex. flytta ett träd från högra delen av bilden till den vänstra. Sammanfattningsvis kan man säga att bilden skall vara så naturtrogen som möjligt, och i största möjliga mån avspegla motivet precis som det var vid fotoöonblicket.

» Uppladdning

För att få med din bild i en månadsomröstning måste du ladda upp din bild senast vid midnatt den sista dagen i den aktuella månaden. Du laddar upp dina bilder genom att logga in och klicka på "Ladda upp bilder". Har du problem med uppladdningen kan du maila en förfrågan till oss så ska vi försöka hjälpa till. Skicka dock inte med bilderna i mailet i så fall.

» Omröstning

Samtliga registrerade användare på Kustobsar kan delta i omröstningen. Logga in och följ anvisningarna för röstning i samband med visningen av bilderna. Omröstningen är öppen de fem första dagarna i varje månad. Därefter är delas poängen ut och bilderna överförs till galleriet, där samtliga tävlingsbilder kommer att lagras.