NYHETER 
Riksinventering av berguv 2019 och 2020
2019-02-27 Då berguven åter tycks minska i stora delar av landet har BirdLife Sverige beslutat om att genomföra en riksinventering 2019 och 2020. Läs mer...
Foto: Morgan Johansson
Inventering av mindre hackspett
2019-02-06
GOF-resa till Pingvinernas rike
2019-01-12
» Äldre nyheter
» Tipsa oss om nyheter
     BILDER 
Senaste bilderna
» Halland

» Göteborg

» Bohuslän

» Gamla bildarkivet
     FORUM 
Senaste inläggen
2023-09-14 05:11:47
Swarovski EL 10x42 12x50 / Zeiss SF sökes
(1 svar)
2022-12-07 13:15:52
Swarovski Habicht 8 x 20 B. Handkikare
(1 svar)
2022-08-10 10:24:35
Tubkikare Zeiss Diascope 85 T* säljes
(1 svar)
» Gå till forumet
     TELEFONI 
Kustobsar Mobil
Lättladdade obsar för mobilen
www.kustobsar.se/mobil
     LÄNKAR 


Bohusläns Ornitologiska Förening


Getteröbutiken


Göteborgs Ornitologiska Förening


Hallands Ornitologiska Förening
     OBSERVATIONER 
Information, 8 september 2018

Härom dagen stängde Artportalen ner sitt gamla API (=applikationsprogrammeringsinterface), vilket gör att den kod som vi använt oss av för att plocka ut observationer från Artportalen till Kustobsar inte längre fungerar. Detta gamla API (som inte var öppet för alla) har nu ersatts av ett nytt publikt API som vem som helst kan bygga applikationer emot, vilket i grunden förstås är bra. Men det nya API:t är annorlunda upplagt, vilket för Kustobsars del innebär det att vi inte under någon överskådlig framtid kommer kunna visa några observationer här. Just nu har vi nämligen varken tid eller ork att bygga om Kustobsar till det nya publika API:t, så kanske är hela Kustobsar snart ett minne blott. Eller så kommer vi tillbaka i framtiden. Ingen vet. Framtiden får utvisa vad som händer, men tills vidare är det inte hit du ska leta dig för att hitta aktuella observationer.


Säg hej till Glutt!

Om du har gillat det sätt som vi presenterat observationer på här på Kustobsar och nu känner stark separationsångest, nostalgisk andnöd eller andra allvarliga symptom rekommenderar vi starkt ett besök på den nystartade sidan Glutt! Glutt är byggt på det nya API:t och använder snudd på exakt samma obspresentationsdesign som vi gjort här på Kustobsar, och erbjuder bättre möjligheter att filtrera observationerna. Dessutom fungerar det för hela Sverige, med bättre bildkoppling till Artportalens bilder och en del intressanta statistiska djupdykningar som bonus. Bekanta er med den så kommer ni garanterat känna er som hemma sedan. Och med tanke på att koden bakom Kustobsar i vissa avseenden inte upppdaterats på snart 20 år följer förstås en del andra fördelar med en nybyggd sida som Glutt också, till exemepel att den anpassar sig utomordentligt för mobilskärmar. Så om vi bara bortser från nostalgin kanske det här ändå var det bästa som kunde hända? Nu kan Kustobsars ande flyga vidare in i framtiden genom Glutt. Tack för det Magnus Rahm som ligger bakom Glutt! Här följer några användbara direktlänkar till Glutt om du inte orkar skapa egna:

Dagens fynd från Göteborgsområdet
Dagens fynd från Bohuslän
Dagens fynd från Halland


Lokala larmsystem

När det gäller lokala fågellarm på Västkusten har det under en tid funnits ganska förlegad information här på Kustobsar, så som en liten bonus fick vi tummen ur och tog bort den nu. De senaste åren har ju antalet lokala larmsystem ökat kraftigt, mest tack vare appen BAND där de flesta larmgrupper nu finns. En sammanställning över alla larm och hur du går med i dem hittar du här: Fågellarm i Sverige.


Kustobsars forum

Aktiviteten i Kustobsars forum har som bekant sjunkit krafigt de senaste åren till förmån för alla de aktiva diskussionsgrupper som finns på Facebook, men det har trots det ändå kommit något enstaka inlägg här då och då. I och med att observationsvisningen nu försvinner kommer antagligen forumet mer eller mindre självdö, och vi hänvisar därför alla som vill diskutera något att gå med i de grupper som finns på Facebook för de områden man är intresserad av. För Göteborgsområdet är det gruppen Gbg300 - Fågelskådning i Göteborgstrakten som gäller.


En kort nostalgitripp från Restaurang Kustobar

Vi passar på att avsluta det här meddelandet med lite nostalgi. Något år eller två innan vi drog igång Kustobsar, dvs runt 1998, började allt det här som en hemsida där vi visade aktuella observationer från Västkustsvararen på adressen http://fly.to/vks (som inte fungerar längre). Precis efter millennieskiftet registrerade vi Kustobsar på gratisdomänen .ST (eftersom endast företag på den tiden fick registrera .SE-domäner). Men registratorn vi kontaktat tyckte uppenbarligen att Kustobsar var ett så konstigt namn att vi måste ha skrivit fel i formuläret, och korrigerade det till Kustobar. Som om vi var någon slags kustbelägen restaurang med namnet Kust & Bar. Efter lite krångel lyckades vi dock återställa s:et och några månader in på året drog vi igång Kustobsar.st där man för första gången själv kunde rapportera in sina observationer online istället för att ringa in dem. Med tiden gjorde detta att Västkustsvararens roll alltmer försvann, och 2006 gjordes den sista inläsningen där. Året innan hade vi lagt ner vår egen obsdatabas på Kustobsar och övergått till att istället bara visa observationer från Artportalen, något vi alltså fortsatt med fram till härom dagen. Men nu tackar vi för alla besök de här senaste 18 åren och avslutar ungefär som vi brukade på Västkustsvararen:

Det var allt för den här gången. Välkommen åter!

/Pär Lydmark och Magnus Unger