NYHETER 
Senaste nyheterna
Riksinventering av berguv 2019 och 2020
2019-02-27
Inventering av mindre hackspett
2019-02-06
GOF-resa till Pingvinernas rike
2019-01-12
Fågelcentralen
2018-11-22
iGoTerra på Ekliden 5/11 2018
2018-10-30
» Nyhetsarkiv
     2004-10-14 
Foto: Thomas Liebig
Dvärgsparv i Stenungsund

Morgonens runda bland näten gav Bohusläns fjärde fynd av dvärgsparv som resultat - här följer en berättelse om hur det gick till.

Tisdag den 12 oktober bedrevs fångst och ringmärkning av flyttande tättingar vid Industriängarna i Stenungsund. Morgonen var kall, temperaturen låg runt 0 oC, och det blåste en svagt ostlig vind. De första vittjningarna av slöjnäten gav bland annat gärdsmygar, koltrastar och gransångare.

Då jag 8.45 kom ut till näten i buskmarken hängde en enda fågel ensam mitt i ett nät. På håll såg det ut som en gråsiska. När jag kom fram till fågeln stod det genast klart att detta var något extra. En första koll innan den stoppades ner i fångstbyttan gjorde att jag associerade till dvärgsävsparv/dvärgsparv. En undre näbbhalva som gav ett skärt intryck gjorde att tanken gick åt dvärgsävsparv. Jag ringde till Stefan Malm som arbetar ett stenkast från fångstplatsen. Han och Lasse Svensson kom strax efter det att jag avslutat vittjningsrundan.

I ringmärkarboden gav det sig ganska snart att den infångade fågeln var Bohusläns 4:e dvärgsparv. Med hjälp av medhavd litteratur kunde fågeln med säkerhet artbestämmas.
Biometriska data gav följande; vinge 73 mm, vikt 12,9 gram, fettklass 3 samt ungfågel-ruggning 6.

Återigen visar det sig att det rör sig mycket fågel genom våra marker. Den första delen av oktober månad är helt klart en period med chans för rariteter! Vill Du veta mer om ringmärkningen på Industriängarna så gå in på vår hemsida http://www.stenungsund.snf.se/fagel/index.htm, sidan uppdateras varje söndagkväll.
Text: Thomas Liebig
     TIPSA OSS OM NYHETER 
Har du snappat upp något som du tycker skulle passa som nyhet på Kustobsar? Oavsett om det gäller inventeringar, tävlingar, andra arrangemang eller intressanta iakttagelser med fågelanknytning är en nyhet på Kustobsar ett bra sätt att få ut informationen.


» Skicka in nyhetstips