NYHETER 
Senaste nyheterna
Riksinventering av berguv 2019 och 2020
2019-02-27
Inventering av mindre hackspett
2019-02-06
GOF-resa till Pingvinernas rike
2019-01-12
Fågelcentralen
2018-11-22
iGoTerra på Ekliden 5/11 2018
2018-10-30
» Nyhetsarkiv
     2012-01-23 
Foto: Nina Dahlström
Vinterfåglar inpå Knuten 2012

Nu är det dags att återigen syna gästerna vid Sveriges alla fågelbord! Kommande helg kan alla som vill räkna och rapportera de arter som kommer till ens fågelmatning. På söndagen kan man också lära sig mer om sina vintergäster. Göteborgs ornitologiska förening, GOF, guidar vid tre olika fågelbord.

Mellan klockan 10 och 14 söndagen den 29 januari har GOF sakkunnig bemanning vid tre fågelbord i Göteborg: Slottsskogen i Azaleadalen och i Botaniska Trädgården, bakom arbetsboden i närheten av kaféet. Snitslar visar vägen. Dessutom finns fågelexperter i föreningslokalen Ekliden på Södra Dragspelsgatan, mittemot Frölunda kyrka, där den tredje fågelmatningen finns.

Här kan besökare ställa frågor mellan klockan 10 och 14 till exempel om hur man skiljer olika fågelarter åt, vilka fåglar som äter vilka fröer och hur ett bra fågelbord ska vara utformat. På Ekliden får även de mänskliga besökarna ”vintermat” i form av fika.

”Vinterfåglar inpå knuten” är namnet på en aktivitet som drivs av Sveriges Ornitologiska Förening och genomförs nu för sjunde gången. Kampanjen innebär att man under fyra dagar, i år gäller det 27 - 30 januari, skall räkna in alla fåglar, som besöker fågelmatningarna. De senaste två åren har drygt 19 000 fågelmatningar räknats och i år hoppas föreningen få med fler än 20 000.

Efter två stränga vintrar i rad, har denna vinter inletts med både milt och snöfattigt väder. I stora delar av landet är snötäcket betydligt tunnare än normalt och i södra Sverige har dessutom timmarna med frost varit få. Under de sex år som kampanjen bedrivits har topp 10 på listan varierat stort, med ett undantag: talgoxen har tagit förstaplatsen vid alla räkningar. Blir det likadant i år?

Syftet med kampanjen är att öka allmänhetens intresse för fåglar. Samtidigt ökas kunskapen om fågelfaunan vintertid. På så sätt kan man på sikt följa trender av ökningar och minskningar bland våra övervintrande fågelarter. Fågelmatning hjälper samtidigt våra övervintrande småfåglar att överleva under en kritisk årstid.

Man behöver inte vara aktiv fågelskådare för att delta. Alla rapporter är lika viktiga. Det viktiga är inte att hitta de ovanliga arterna, utan att räkna alla fåglar. Det räcker att man har en matningsplats för fåglar i sin trädgård, på sin balkong eller helt enkelt att man följer fåglarna på en foderplats i en närliggande park – då kan man vara med.
Mer information om vinterfågelräkningen finns på www.sofnet.org. Där kan man också lämna sin rapport. Rapportering kan också ske via speciell rapportblankett.

För mer information kontakta: Gunilla Jarfelt, telefon 0733-67 75 72 eller gunilla.jarfelt@gof.nu.
Text: Gunilla Jarfelt
     TIPSA OSS OM NYHETER 
Har du snappat upp något som du tycker skulle passa som nyhet på Kustobsar? Oavsett om det gäller inventeringar, tävlingar, andra arrangemang eller intressanta iakttagelser med fågelanknytning är en nyhet på Kustobsar ett bra sätt att få ut informationen.


» Skicka in nyhetstips