FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Lokaler 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Lokaler


Till
översikten
Vättlefjäll

Daniel Gustafsson     Det är rent ut sagt ett helvete att på egen hand försöka hitta något alls i Vättlefjällsområdet utan karta. Samtliga obsar jag har lagt in därifrån idag har antecknats som sedda vid "fjärde sjön man kommer till efter Vättlestugan om man följer orange led" i min egen obsbok, och i vissa fall - t.ex. en av kniporna - har jag varit tvungen att i efterhand försöka lista ut vid vilken av alla sjöar och små blöta hålor i skogen jag såg de olika arterna.

Jag tror att alla obsar ligger rätt utifrån kartan på Svalan, men eftersom inte alla vandringsleder är utsatta där - och jag inte hittat en bra karta annorstädes - kan någon avvika en smula... Alla obsar inlagda kring Surtesjöns södra och nordöstra delar, samt de vid Gäddevatten och "den lilla sjön norr om Surtesjön" (d.v.s. den vänstra om de två norr om Ormatjärn på kartan) stämmer, men i övrigt vet jag faktiskt inte till hundra procent var det var... Jag hoppas detta has överseende med. I annat fall får jag ta bort de obsar som jag inte är hundra på.

Jag lyckades på en förmiddag gå ner mig tre gånger, gå vilse säkert fyra, gå tillbaka samma väg jag kom fler gånger än jag orkar räkna, och bara fika en gång. Vad jag egentligen ville göra var att hitta Orremossen för att lyssna efter trädlärkor, men jag gick uppenbarligen åt helt fel håll från ruta ett... Dessutom var jag övertygad om att Vättlestugan låg runt hörnet (eftersom jag trodde att jag gått samma väg tillbaka) när jag hux flux stod i Surte...

Dock är jag rätt så nöjd i alla fall. Vad gör det om ens skor, strumpor och byxben är leriga och ens axlar verker när man plötsligt dyker på en flock bergfinkar?

2005-04-04 17:51:26


Per Björkman     Hallå där!
Känner med dej Daniel. Har själv lyckats gå vilse under milruttsinventeringar i Svartedalen, trots både karta och kompass! Det är verkligen lätt att gå i cirklar. Blev dessutom skrämd från vettet en gång av att stöta på en älgko med nyfödd kalv. Då var det jag som lade benen på ryggen och sprang när kon kom mot mej...
Ha det gott!

2005-04-04 21:11:20


Magnus Unger     Skaffa en GPS, helst en med karta inbyggd, då lär du aldrig gå vilse mer :)

Det är bara att i förväg pricka ut de platser eller den rutt du planerar att gå och sedan talar GPS en om exakt hur många meter och i vilken riktning du skall gå för att komma till nästa punkt.

Jag har för tillfället själv en eTrex Venture C som jag varmt kan rekomendera. Tidigare hade jag en vanlig gul eTrex och den funkade också bra, nackdelen med den sista var att man behövde något kartprogram på datorn eller annan möjlighet att få fram koordinaterna för att kunna spara i GPS:en.

Jag brukar själv spara en waypoint vid bilen när jag börjar gå sedan klampar jag runt obanat utan att fundera det minsta på vart jag är och när jag sedan vill tillbaka startar jag GPS:en och ber den tala om vilken riktning och hur långt det är till bilen. Dessutom kan du för varje intressant observation spara en waypoint så du lätt kan få reda på exakt var du var när du såg respektive fågel t.ex.

Andra mindre kända fördelar med GPS är att man alltid får en exakt tid skickat från sateliterna så man slipper ringa fröken ur för att ställa klockan, samt att var man än är på jorden kan man få reda på exakt när solen går upp och ner.

2005-04-05 09:19:39


Håkan Thorstensson     Och Gudruns framfart i januari med efterföljande skogsarbeten gör det inte lättare att hitta. Stigar är sönderkörda eller gömda under stockar och ris, så det kan bli betydligt längre promenader än man tänkt sig från början.

2005-04-05 10:30:17


Per Norberg     För att spinna på Magnus Ungers syn på GPS får jag säga att handburen GPS är ett utomordentligt hjälpmedel att ta sig fram på okända platser eller komma tillbaka till "start". Har en etrex Vista (tror jag den heter). Den har hjälpt mig både i svenska skogarna och på landsvägarna i Österrike när jag kommit på villovägar.

En gång har den dock missat ordentligt med en waypoint vid bilen och det var när jag i mörkret vid lilla issjön i slutet av mars i år gick in i skogen för att lyssna på Pärluggla. Hade gått rätt långt in i skogen. När det ljusnade gick jag tillbaka i skogsmaskinspåret som jag följde ut. Spåret delade sig på ett ställe vilket gjorde mig osäker. Jag tog fram min GPS som skulle leda mig till bilen. Den visade en riktning som jag följde men som var felaktig. Målet visade ca 100 m fel. 100 meter låter inte mycket men i okänd skog är det mycket.
Min tanke var att Landvetter flygplats ligger nära så att någon typ av störning kom från dem. Tror dock inte det.

Som slutkläm får jag än en gång hålla med Magnus att en handburen GPS är ett utomordentligt hjälmedel. Min slukar tyvärr mycket batteri.

2005-04-05 14:13:15


Magnus Unger     Har faktiskt också märkt en rejäl felvisning från min gamla eTrex just vid Lilla Issjön, däremot funkade min nya eTrex Legend C mycket bättre här.

Problemet kan vara att om man precis efter man satt igång GPS:n tar ut en waypoint innan den hunnit stabilisera sig med alla sateliter kan man få en rejäl felvisning uppemot 100 meter ibland.

Det kan också förklaras med att min nya GPS har stöd för DGPS, men jag tror mer på den första anledningen eftersom jag märkt det vid flera tillfällen att den ofta är rejält fel de första sekunderna.


2005-04-05 16:08:47


Daniel Gustafsson     Jo, en GPS vore det ju kul att ha råd med, men jag vet inte i vilken utsträckning det skulle hjälpt i det här fallet. Jag har förvisso aldrig använt en, men så som det bitvis såg ut uppmot Kungälv längs Bohusleden var det svårt att ens hitta utmarkerade leder. Hur fungerar en GPS? Syns vägar och sådant? Även leder, motionsspår och stigar? Det hjälper ju inte annars att veta i vilken riktn ing man ska ifall det inte framgår vilken stig man ska ta dit - speciellt i Vättlefjäll där det åtminstone där jag gick inte fanns tillstymmelsen till några skyltar om vad som fanns i vilken riktning. Jag hade hoppats att det skulle finnas en karta nånstans vid ingången i alla fall...

2005-04-05 17:18:50


Magnus Unger     Det beror helt på vilket kartunderlag man har inladdat i GPS:n, på vissa kartor finns stigarna utmarkerade, åtminstånde de stora lederna som Bohusleden och Vildmarksleden men även många andra mindre stigar. Om man är tvungen att gå på stigen kanske inte waypoint funktionen hade hjälpt dig i detta fall. Men de flesta GPS har även Spår funktion som gör att om du slår på den när du börjar gå lagrar den hela tiden den väg du går, sedan när du är nöjd så kan du välja att gå detta Spår i omvändriktning och då talar den hela tiden om ifall du är på rätt väg eller inte.

Den gula eTrexen kan man få för under 1500 spänn så det är inte så farligt, dock saknar den ju karta.

2005-04-06 08:44:23


Daniel Gustafsson     Uah, det är fortfarande alldeles för dyrt. Jag har bara studiestöd att leva på, och det är inte så jättestora marginaler. Förvisso kunde jag ju spara till en över en längre tid, men...

2005-04-06 11:31:49

 
Harry Isaksson     Jag använder en orienteringskarta, skala 1:20000, upprättad av OK Alehof. Bladet heter Vättlefjäll (Alehofkarta nr 17, OG 123 April 1979) och täcker området från Nödinge i norr till Angereds centrum i söder, E45 i väster och Sandsjön, Rellsjön, Rydstad i öster. Där hittar man namnet på (nästan) varenda vattenpöl. Jag vet inte om kartan finns i bokhandeln. Jag fick den för länge sedan av en Alehof-orienterare. OK Alehof kan säkert förse dig med en.

2005-04-17 21:07:02Svara på
detta inlägg