FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Föreningsfrågor 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Föreningsfrågor


Till
översikten
Sträckräkning av rovfågel i Göteborg

Ola Bäckman     Nedanstående text publicerades i senaste FpV. Eftersom alla inte läser denna lägger jag ut det även här samt lite extra info. Observera att första tillfället är nästa lördag (30/8).

I höst gör vi i inventeringsgruppen en lite annorlunda satsning. I ett försök att få viss uppfattning om karaktären på höstens rovfågelsträck över Göteborgsområdet kommer vi att placera ut oss på utvalda punkter och räkna sträckande rovfåglar under tre dagar i höst. Punkterna, åtta stycken, kommer vara utplacerade i en väst-östlig transekt enligt nedan. För att försöka få in de flesta arternas ungefärliga sträcktoppar så kommer vi att räkna vid tre tillfällen med tre veckors mellanrum. Lördag 30 augusti, lördag 20 september och lördag 11 oktober. Eventuellt byte till söndag kan ske beroende på vädersituationen.

På varje lokal kommer det att finnas en ansvarig räknare (angett inom parentes efter lokal nedan). Det är dock välkommet för vem som helst att komma upp till valfri punkt och delta i sträckräkningen. Man bör absolut inte känna att man behöver vara en kunnig sträckskådare för att vara med utan kan med fördel se det som ett tillfälle att lära sig då minst en erfaren sträckskådare kommer att finnas på varje lokal. Se det gärna som en lite annorlunda exkursionsform. Ansvariga kommer att stå på sina punkter från gryning till kl 14:00 vid varje tillfälle. Vill man vara med vid någon lokal men inte är säker på exakt var man ska stå eller har någon annan fråga så går det bra att kontakta ansvarig räknare.

1. Nötholmen, Hönö (Ola Bäckman, 070-4746060)

2. Karholmen, Torslandaviken (Christer Fält, 070-6111818)

3. Götaledstoppen, Hisingen (Johan Svedholm, 070-6322646)

4. Brudarebacken (Mia Wallin, 070-6174258)

5. Fridhemsberget, Mölnlycke (Johannes Löfqvist, 070-6532091)

6. Landvettersjön (lokal och ansvarig ej spikad, info kommer)

7. Svärttjärn, Härryda (Håkan Thorstensson, 070-2424671)

8. Smedstorp, Björketorp (Elon Wismén, 0732670194)


Nu hoppas vi på gynnsamma vindar och härligt sträck. Varmt välkomna att deltaga!

2014-08-22 22:49:19


Ola Bäckman     På lördag 20/9 är det dags för nästa räkningstillfälle. Den här gången ser vädret ut att bli betydligt mer behagligt. Om det skapar förutsättningar för ett bra sträck återstår att se men vi hoppas på det bästa. Återigen är alla som vill högst välkomna att komma upp till valfri lokal och vara med under dagen. Hela passet eller bara en liten stund spelar ingen roll. Alla är varmt välkomna!

Tyvärr har vi fortfarande en vakant plats på Landvetterlokalen (Hällsjöås). Om någon känner att det skulle vara intressant att ansvara för den lokalen på lördag så vore det suveränt. Hör i så fall av dig till mig så snart som möjligt.

Väl mött!

2014-09-17 16:31:54


Ola Bäckman     Givetvis Skällsjöås och inte Hällsjöås.

2014-09-17 16:34:56


Håkan Thorstensson     Räkna rovfåglar!
I höst tänkte vi fortsätta räkna sträckande rovfågel i Göteborgs rapportområde. För att täcka in olika arters sträcktoppar satsar vi på tre lördagar: 29 augusti, 19 september och 10 oktober. Vid otjänligt sträckväder kan man byta till söndag. I så fall kommuniceras detta på Kustobsars forum och GBG300.
På varje lokal kommer att finnas en erfaren sträckskådare, tillika ansvarig räknare (namngiven nedan). Även ovana sträckräknare är välkomna att delta. Här finns alla möjligheter att lära sig mer. Ansvariga är på plats från gryning till kl 14 vid varje tillfälle.
Lokaler: Nötholmen, Hönö (Ola Bäckman). Karholmen, Torslandaviken (ansvarig ännu ej klar). Götaledstoppen, Hisingen (Johan Svedholm). Brudarebacken (Mia Wallin). Fridhemsberget, Mölnlycke (ansvarig ännu ej klar). Skällsjöås, Landvetter (Tommy Järås). Svärttjärn, Härryda (Håkan Thorstensson). Smedstorp, Björketorp (Elon Wismén).
# Inventeringsgruppen

2015-07-13 09:11:15


Ola Bäckman     Nästa lördag (29/8) är det alltså dags för höstens första rovfågelräkning. Återigen vill vi trycka på att alla som vill är varmt välkomna att komma upp till valfri lokal och deltaga i räkningen. Viktigt att komma ihåg är att en inte behöver vara det minsta erfaren för att vara med utan med fördel kan se detta som ett tillfälle att få stå med erfarna sträckskådare. En utmärkt chans att lära sig och samtidigt hjälpa till.

Ansvariga för varje lokal följer nedan (står på lokalen från gryning till kl 14:00):

Nötholmen, Hönö (Ola Bäckman).
Karholmen, Torslandaviken (Bo Brinkhoff och Ola Wennberg). Götaledstoppen, Hisingen (Johan Svedholm).
Brudarebacken (Mia Wallin).
Fridhemsberget, Mölnlycke (Johannes Löfqvist).
Skällsjöås, Landvetter (Tommy Järås).
Svärttjärn, Härryda (Håkan Thorstensson).
Smedstorp, Björketorp (Elon Wismén).

Hoppas vi ses!

/Inventeringskommittén

2015-08-22 20:20:56


Håkan Thorstensson     Vi börjar närma oss 2016 års första räkning av sträckande rovfågel. Lördagen 27 augusti är det som gäller, med söndagen som reservdag vid alltför otjänligt väder. Sedan följer en räkning 17 september, och den avslutande för säsongen görs 8 oktober, och precis som tidigare år kör vi från gryning till kl 14.00.

Lokalerna är desamma som tidigare (se tidigare inlägg), med det undantaget att Fridhemsberget pensioneras p g a tilltagande växtlighet som skymmer sikten alltför mycket. Ersättningslokal blir Bråtaskogen.

Vill även informera att vi behöver hjälp med bemanning på Nötholmen, Hönö, i augusti, och Svärttjärn, Härryda, i september. Intresserade som kan tänka sig att ta sig an endera lokalen, eller kanske båda, är varmt välkomna att höra av sig antingen direkt till undertecknad, eller någon annan i Inventeringskommittén (Ola Bäckman, Tommy Järås, Johan Svedholm, Mia Wallin, Elon Wismén), alternativt via denna tråd.

För Inventeringskommittén
Håkan Thorstensson (tel 0702-424671)2016-08-16 10:10:32

 
Håkan Thorstensson     Dags igen för sträckräkning av rovfågel. Första tillfälle är nu på lördag den 26 augusti, följt av 16 weptember och avslutningsvis 7 oktober. Räkning sker från gryning till kl 14.00. Söndagar är reservdagar vid samtliga tillfällen.

Obsplatsen vid Svärttjärn måste utgå då utsikten därifrån skyms i alltför stor utsträckning av uppvuxna träd. Elon Wismén har förtjänstfullt hittat en utmärkt obsplats på ett annat hygge, närmare bestämt vid Björkesjön några kilometer öster om Svärttjärn. Tyvärr har vi i nuläget ingen bemanning där, så om någon är intresserad att ta hand om premiärräkningen där skulle det uppskattas mycket av Inventerinskommittén - hör i så fall av dig/er till någon av oss.

Skällsjöås utgår också, och ersätts av Landvetter flygplats. I skrivande stund saknas bemanning även där, så även här är kommittén också tacksamma om någon vill ta sig an att räkna. Själva obsplatsen ligger precis norr om flygplatsen, alldeles utanför staketet.

För inventeringskommittén
Håkan Thorstensson (tel 0702-424671)

2017-08-21 15:58:04Svara på
detta inlägg