FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Flockfågel jag inte kunnat bestämma

Rolf Björklund     Hej! jag är inte så duktig på fåglar som ni specialister, men när jag går ut med hunden vid Tuve kyrka har jag nu vecka 348 några dagar i rad sett fågelflockar på 50-100 fåglar som flyger omkring ganska högt ca 20-30 m. De sitter gärna högt i höga träd och ganska skygga, jag kommer inte närmare än 50 meter, men de lyfter inte alla i samlad trupp utan kanske 10 fåglar åt gången tills det är tomt. De är något mindre än en björktrast, flyger med 5-6 vingslag sedan en liten paus, och sedan 5-6 vingslag igen osv. Huvudet sticker ut lika långt från framåt som stjärten bakåt från mitten på vingarna som är ganska spetsiga. Under flykten ger de ifrån sig ett läte ett svagt tsir. Med hänsyn till antalet fåglar är det bara kanske ett läte varannan sekund, så de är ganska tystlåtna. Jag har inte sett dem äta på några fröställningar eller dylikt.
Jag har inte haft kikaren med mig och kan därför inte beskriva utseendet närmare. Förmodligen är det en fågel som finns här tillfälligt, jag har inte sett den i det antalet här tidigare.
Jag är tacksam om ni kan komma med förslag på vilken fågel det kan vara eller kanske alternativ, så jag kanske vet vad jag skall titta efter nästa gång om jag ser dem något mer.

2013-10-25 19:11:28


Roger Eskilsson     Hej! Tycker att din beskrivning stämmer bra på Rödvingetrast.
Om hösten så ses dom i stora flockar på sin väg söderut längs västkusten. Ett tips nu under lugna kvällar är att gå ut och lyssna på nattsträcket då kommer du att känna igen lätet.
/Roger

2013-10-25 19:41:26


Rolf Björklund     Hej! Och tack för ett trevligt och snabbt svar. Det råder ingen tvekan utan att det var rödvingetrast. Jag såg dem i dag igen, en flock på ett 30-tal som strök runt som om de letade efter något. Kanske mat. Är de nattflyttare kanske de behöver vila och äta på dagen.
Nu känner jag igen dem på långt håll, om inte annat så på det karakteristiska flygsättet.
/Rolf
PS Veckan blev fel skall vara 344 pga att jag hade fel månad uppslagen i almanackan DS

2013-10-26 12:21:22


Rolf Björklund     Hej igen! Än en gång tack för jag fåttr hjälp med att bestämma rödvingetrasten. I dag den 6 nov ser jag dem fortfarande varje dag i stora flockar omkring Tuve kyrka sittande i träden och flygandes runt, särskillt på förmiddagen. De tycks dock inte flyga ner till Kvillebäcken där det finns mer ornitologer som skulle rapportera dem. Är det samma fåglar eller kommer det ständigt nya? Det är trevligt eftersom flockarna kan bli mycket stora och man lägger verkligen märke till dem.
Någon som vet, vad lever de av, vad äter de? Bär, frön ?
Hälsningar från en som inte är så bra på fåglar men i alla fall intresserad.

2013-11-07 00:22:20


Göran Gustavsson     En annan art som stämmer på din beskrivning skulle kunna vara sidensvans. Lätet är ett lite fint ringande sirrr. Storlek som stare.
/Göran

2013-11-07 17:55:01

 
Rolf Björklund     Hej Göran! Tack för svar. Sidensvans är det inte, de är så lätta och känna igen med tofsen på huvudet och färgerna.
Jag ser flockarna varje dag och förstår att det måste vara rödvingetrast. Det stämmer bra på beskrivningen, och de beter sig också trastlikt, och de har även rapporterats från Hökällaområdet, men inte i det antal jag ser dem 1 km därifrån. Jag har även sett dem på lite närmare håll, när de sitter i träden och äter hagtornsbär.
/Rolf

2013-11-08 18:51:11Svara på
detta inlägg