FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Gäss

L. Stefan Andersson     Det är mycket glädjande att de vitkindade gässens population ökar. I Välenviken likt tidigare Stora Amundön ökar gässens "kindergartengrupper" explotionsartat! Detta rör också sedan tidigare i Välen kanadagåsen samt grågåsen. Liknande utveckling är tydlig på andra håll längs kusten.

Då kanadagåsens numera finns överallt och häckar på kobbar, i vikar och minsta göl har ju också följt pga att arten lämnar mycket avföring på t.ex badplatser att den nu ses som en sanitär olägenhet. Jägarna får måhända användning för sina fina bössor för att göra en insats att hålla rent. Här uppstår frågan om att också de andra två arternas framtid som ev jaktbart vilt om deras antal likt kanadagåsen skulle bli så stort och de dessutom vistas på nämnda badplatser tillsammans med kanadagåsen? Om inte så blir det dessutom en fråga för jägarkåren att lära sig skilja på de olika arterna, en kunskap som tyvärr hos många sk "jägare" är minst sagt bristfällig.

Är det någon som har insikt i denna frågeställning?

Mvh. Stefan

2011-05-22 10:34:05

 
L. Stefan Andersson     En vidare frågeställning är att bl.a dessa gåsarters ökning samt en mångfald andra arters oroande minskning speglar en allt snabbare miljöförändring både lokalt som globalt. Vi står inför enorma utmaningar i stort beroende att våra mänskliga aktiviteter allt omfattande förändrar livets förutsättningar på vår sköra planet. Här snöade jag måhända ut en aning från detaljerna men allt hänger ihop och detaljerna är bitar av den större helheten. Vore oerhört intressant att höra hur här fågelskådare allmänt funderar över dessa sakernas tillstånd och mer på saknivå om vad jag först skrev om samt om vad någon mer insatt kan veta om just gässens inverkan i och på en förändrad miljö/biologisk mångfald?

Mvh. Stefan

2011-05-22 11:20:59Svara på
detta inlägg