FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Medelhavstruten i Fiskhamnen

Lars Eric Rahm     Jag har nu fått besked från Schwiez angående medelhavstruten som observerats i fiskhamnen igår och tidigare idag. Efter att Christer Fält själv sett truten idag bedömer han det dessutom som troligt att det är samma fågel som han upptäckte redan den 9/8.
Jacques Laesser vid Schweizerische Vogelwarte bekräftar att det verkligen är en medelhavstrut. Den ringmärktes som bounge den 19/5 i år vid Cheseaux-Noréaz i västra Schweiz. Platsen ligger vid sydänden av Neuchâtel-sjön. Fågeln könsbestämdes inte vid ringmärkningen.
Idag är det 83 dagar sedan fågeln ringmärktes och avståndet mellan märkplatsen och Göteborg är ca 126 mil.
Om ni besöker fiskhamnen och försöker läsa av ringar har den här fågeln alltså en ring på höger ben där det bl a står HELVETIA och M009488. Det är inte samma fågel vars ring man till del kunde läsa av i Träslövsläge den 19/8.

2010-09-06 17:10:20


Christer Fält     Hej!

Bland annat Dirk Van Gansberghe (Svalan) undrar om den aktuella medelhavstruten vid Göteborgs fiskhamn är samma individ som jag upptäckte den 9 augusti.

Det finns enligt mig mycket starka belägg på att så är fallet. Ringen (och dess berättelse) på höger ben är självfallet ett gediget argument men på samma sätt är bland annat fågelns allomfattande jizz, stjärt, vingovansida, huvud och näbbform, samt tertialernas utseende med en smal vit (ljus) inramning som når knappt halvvägs in mot de större täckarna.

Väder (och ”Bad hair day”) gör att dräkten ter sig olika på bilderna. Dessutom har ett månvarv passerat sen de första bilderna varför den aktuella fågeln nu ter sig mer kontrastrik (aktiv ruggning) med ljusare huvud och kropp. Den har också ruggat in ytterligare första vinter skapularer på manteln.

Om den blir kvar i Göteborg kommer vi att kunna följa ruggningen som troligen avstannar om någon månad för att påbörjas igen när vårsolen lyser starkt och hoppfullt.

/Christer


2010-09-12 00:47:27


Ola Wennberg     Hej!
Har varit och letat efter truten några ggr den senaste tiden men inte lyckats se den. Den är inte rapporterad på svalan sen 21/10. Var där även idag och letade och då kom det fram en "fiskegubbe" och sa att medelhavstruten blivit sjuk och dött! Någon som vet något om detta?
Mvh Ola

2010-11-15 16:05:10

 
Christer Fält     Hej Ola!

Ledsamt om ”fiskegubbens” besked är sant. Har för egen del besökt fiskhamnen vid ett 20-tal tillfällen efter den 21 oktober. Dessvärre ingen medelhavstrut (nåja en och annan offentlig och konfidentiell string av besynnerliga gråtrutar från undertecknad) sen aktuellt datum.

/Christer


2010-11-15 20:51:42Svara på
detta inlägg