FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Observationer 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Observationer


Till
översikten
Häckande jorduggla!?

Mikael Käll     Igår kväll (19/7) var undertecknad ute på Malön, Onsala, tillsammans med Rolf Persson. Förutom en massa kärror etc hade vi nöjet att se två jordugglor. Den första fågel födosökte över västra delen av ön och slog sedan ner på en sten där den kunde studeras i tub - såg ut som en normal ad, dock ganska mörk (sliten?). I samma område som fågeln jagat stötte vi därefter ytterligare ett ex som vi båda uppfattade som en nyss flygg juvenil fågel - vid uppfloget sprutade dunet omkring och fågeln såg allmänt "ruggig" ut när den snabbt flög bort över ön och försvann. Frågan är nu om det verkligen var en juv - vilket skulle innebära första jorduggle häckningen på Malön (och västkusten?) på många år - eller om det helt enkelt var en fågel i aktiv kroppsruggning. Skulle vara intressant att höra kommentarer om detta! Kan lägga till att det verkar finnas enormt mycket vattensork på Malön detta år och att det har varit väldigt många senvår/sommar obsar av jorduggla i södra Sverige i år. Är det så att vi har ett sorkår här i söder och normalt nordliga häckare utnytjar situationen?

2009-07-20 08:24:34


Jörgen Grahn     I Skaraborg är det inget vidare sorkår -- dåligt med katt- och
hornugglor, och rätt dåligt med tornfalk. Fast det kan förstås se helt annorlunda ut annorstädes, lokalt eller i kustbandet.

2009-07-20 23:25:10


Anders Wirdheim     Även i södra Halland (Vapnödalen) finns det misstankar om häckning av jorduggla i år. Minst en fågel har jagat regelbundet inne på Halmstads flygplats samt över åkrarna runt omkring. Av dess beteende att döma kan den mycket väl ha haft en partner och bo. Det är för övrigt ganska gott om gnagare på den halländska slätten, vilket inte minst många rapporter om mattiggande hornuggleungar vittnar om.
Efter att ha tillbringat en tiodagarsperiod i Bohuslän (området mellan Käringön och Smögen) nu i juli är mitt intryck att det även där är ganska gott om gnagare. Jag såg flera sorkar på de småöar vi besökte samt jagande tornfalkar lite här och var.

2009-07-24 17:53:24

 
Andreas Wernersson     Förra året var exceptionellt för jordugglor på andra sidan sydsverige. Arten tycktes häcka lite här och var på Öland (senaste säkra häckningen där var 1991)! Så kanske är det en del av dessa ugglor som spillt över till oss för även i Falkenbergs kommun häckar jorduggla i år. Jag har haft regelbundna observationer på en lokal under juni, juli och nu i augusti sågs en gammal och en ung fågel på lokalen samtidigt. Nu är det bara de danska tornugglorna vi väntar på!

2009-08-01 23:08:59Svara på
detta inlägg