FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Kustobsar 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Kustobsar


Till
översikten
Färgmärkta skärsnäppor

Mikael Hake     Hej på er alla!
Som många av er redan känner till har vi under många år försett skärsnäppor med individuella färgkombinationer på Ndingen. Jag tänkte bara be er att titta lite extra på de skärsnäppor ni ser i vinter. Det vore intressant att få in avläsningar från kusten - vi vet att våra snäppor sprider ut sig ganska ordentligt. Skärsnäpporna håller ju oftast till på de allra yttersta skären, och det kan därför vara svårt att läsa av färgkombinationen. Under vinter händer det dock att de drar sig in mot kusten, framför allt när det blir kallt och mycket is ute till havs (vilket ju inte verkar så sannolikt just nu, men man vet ju aldrig...).

De flesta av våra märkta snäppor har en metallring + en färgring på ena benet (antingen ovanför eller under metallringen) och två färgringar på andra benet. Färgringen på metallbenet kan vara antingen Mörkblå, Ljusblå eller Lila. De två färgringar som sitter på andra benet kan vara av följande färger: Röd, Orange, Gul, Vit, Svart, Mörkgrön, Ljusgrön, Mörkblå, Ljusblå eller Lila. På en del fåglar sitter färgringen på metallbenet på tibian (ovanför knäleden), och den kan då vara svår att se. Ser ni en skärsnäppa med bara metallring på ett ben och två färgringar på det andra benet, så kolla noga om det inte sitter en färgring ovanför knäleden.

OK, hoppas det inte blev alltför rörigt med alla ben och färger. Om det är någon som undrar över något när det gäller färgmärkning och/eller skärsnäppornas flyttning och övervintring, så hör gärna av er. /Hälsningar MHA

2004-12-23 16:51:01Svara på
detta inlägg