FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (70)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (346)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

     Kustobsar 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Kustobsar


Till
översikten
Kustobsar och Svalan

Pär Lydmark     I flera år har vi haft planer på att försöka samordna de obsar som kommer in via Svalan med Kustobsar, men aldrig riktigt kommit någon vart. Vi funderar nu på att avsluta vår egen obsdel av Kustobsar och från och med årsskiftet helt använda oss av Svalan när det gäller observationer. Vi har fått smygtitta lite på den nya versionen av Svalan som väntas komma under hösten, och det ser lovande ut. Vi kan dessutom påverka de som arbetar med Svalan under hösten för att försöka få in de funktioner vi saknar innan årsskiftet.

Naturligtvis kommer vi att fortsätta med eget material på alla andra avdelningar av Kustobsar, med bilder, vägbeskrivningar, nyheter, forum m.m.

För att komma fram till den bästa lösningen vill vi gärna höra åsikter från dig som använder Kustobsar med avseende på detta. Svara på detta inlägg och meddela vad du tycker!

2004-08-30 15:35:53


Markus Lagerqvist     Svår fråga att ta ställning till utan att veta vilka förändringar som kommer i Svalan.

I dagsläget skulle jag dock förorda att fortsätta rapportera via Kustobsar. Det bästa vore helt enkelt om de obsar som lades in i Kustobsar automatiskt exporterades till Svalan. På så sätt skulle Svalans databas bli komplett, och Kustobsar kunde fortsätta vara den sida skådare på Västkusten gick in på i första hand.

Det är ju oerhört smidigt att bara behöva gå in på startsidan och direkt på upp dagens obsar från hela Västkusten på en sida, utan att behöva göra någon form av sökning på region.

Dessutom är det bra med ett forum där såväl obsar, som foton, tävlingar, forum (bra initiativ!), nyheter/information, etc. finns samlat. Skulle obsarna försvinna från sidan finns risk att antalet besökare, och framför allt besök, skulle minska drastiskt, varvid även andra funktioner skulle kunna bli lidande.

2004-08-31 09:55:43


Pär Lydmark     Naturligtvis kommer inte obsarna att försvinna från Kustobsar. Vi kommer även fortsättningsvis att länka in obsar direkt på vår startsida, skillnaden blir bara att de plockas från Svalans databas istället. Det ska inte krävas att man gör någon sökning utan vi kommer att försöka hålla det så likt nuvarande lösning som möjligt. Jag tror faktiskt snarare att detta kommer att stärka Kustobsars position som den sida alla västkustskådare i första hand går till. Som det är nu är ju varken Svalan eller Kustobsar komplett eftersom olika personer rapporterar på olika ställen.

Vi ska också försöka se till att inrapporteringen till Svalan blir smidigare än nuvarande, framför allt vill vi ha en autoifyllningsfunktion lik den på Kustobsar. Vi har hört indikationer om att detta nog ska kunna gå att fixa innan årsskiftet.

Just din tanke med automatisk export av obsar till Svalan är den modell vi tidigare haft i tankarna, men eftersom vårt och Svalans system skiljer sig så mycket när det gäller hantering av lokaler, antal m.m. skulle det innebära att vi måste bygga om vårt system så mycket att det nästan skulle bli likadant som Svalan ändå. Och då kan vi kanske lika gärna använda Svalan fullt ut.

Om vi släpper obsbiten till Svalan men fortsätter att visa obsarna här kan vi förhoppningsvis lägga mer krut på de övriga delarna av Kustobsar, bland annat på den lokaldatabas som nämnts i en annan diskussion här på forumet.

2004-08-31 10:32:52


Kristoffer Nilsson     Måste inledningsvis säga att ni gör ett fantastiskt arbete med Kustobsar och detta forum är ju klart trevligt.

När det gäller Svalan och Kustobsar så är jag väldigt kluven. Svalan är en fantastisk databas, men alltför många alternativa hemsidor hämtar sina obsar från Svalan idag vilket gör det hela ganska sterilt och tråkigt, tycker jag. De alternativa obssidorna, där Kustobsar enligt mig är en av de bästa, bör få finnas kvar oberoende av Svalan som just de alternativ till Svalan som de är. Det ena måste väl inte utesluta det andra?/Kristoffer Nilsson


2004-08-31 10:49:30


Andreas Wållberg     Om jag förstår Pär rätt är tanken att man skall rapportera in obsarna via svalan men att man ska kunna se obsarna via kustobsar? Det låter vettigt!

I längden håller det inte att ha två olika databaser. Ingen av dem ger helt komplett information och få skådare orkar rapportera till båda.
hälsningar Andreas

2004-08-31 15:59:15


Pär Lydmark     Ja det stämmer. När man klickar på "Rapportera" på Kustobsar skulle man i så fall hamna i Svalans rapportformulär, och sedan visas obsarna på både Svalan och Kustobsar. Det bör rimligen öka kvaliteten av obsmaterialet på både Svalan och Kustobsar.

2004-08-31 16:30:53


Ola Erlandsson     Jag håller med Andreas...som läget är nu måste man rapportera till två sajter, och det känns som dubbelt arbete...vore trevligt om man kunde rapportera till svalan och kunna se obsarna även på Kustobsar.
Eller ja, givetvis den del som skådats i det område som tas upp av Kustobsar...

2004-09-01 13:12:50


Erik Edvardsson     Som det är nu så gillar jag Kustobsar mycke bättre än Svalan. Framför allt tycker jag det är mycket lättare att rapportera (enklare formulär). Och sen tycker jag också att det är lättare att läsa olika rapporter och så. Jag vet ju inte vilka ändringar som kommer att ske på Svalan men som det ser ut nu så har jag mycket hellre kvar Kustobsar som det är... (kan kanske ha nått att göra med att jag bara är 16 år men...)
Mvh Erik


2004-09-02 17:22:16


Erik Edvardsson     Oj glömde tacka för en mycket snygg och bra sida!!! Riktigt kul med forumet där man kan snacka o tycka till.
Bra jobbat!! :D

2004-09-02 17:27:22


Christer Fält     Tick-ick-ick...!!
"En eller annan påsklilja i trädgården är nödvändigt för att verkligen leva" brukar morsan säga. Hon har andlig horisont och tror på mångfald i rabatten . Det vilar något aggressivt över "en stor databas". En voluminös "kropp" som inte har sitt eget sätt att jämra sig eller en Jack Killian som tröstar i natten. Jag böjer dock nacken. Det blir nog en bra relation med Svalan för där finns ju sträckande saharaskriktrast i Baggböle och stationär balkanspett i Gotham City!! Slutligen. Litet smicker. Gott hantverk med hemsidan!!
/Mvh

2004-09-02 20:26:28


Pär Lydmark     He he, du är inte klok Christer... Tack för smickret i alla fall! Baggböle nästa...

2004-09-02 20:26:56


Jörgen Grahn     Försökte svara härom dagen men snubblade på en (nu fixad) barnsjukdom i forumet. Det jag nästan lyckades svara har andra täckt upp väl, men i alla fall:

Nej, det är inte vettigt att ha två separata databaser. Ja, Svalan känns rätt jobbig att rapportera i idag (särskilt kravet att knyta obsarna till en fördefinierad, koordinatsatt lokal). Och, som nån sa, det är svårt att ta ställning utan att veta vilka förändringar som kommer i Svalan.

Slutligen: det är olyckligt och onödigt att det är så mycket hemligheter kring Nya Svalan. Hemlighetsmakeri är till för julklappar; här vore det bättre med öppenhet så man kan förbereda sej eller komma med s.k. konstruktiv kritik ...

Detta från någon som egentligen bara läser Kustobsar för att se hur det står till på fågelfronten i allmänhet (utom dom där trista havsfåglarna; kan man inte filtrera bort dom? ;-) och sällan rapporterar nåt.

2004-09-02 23:26:10


Pär Lydmark     Bara en liten lägesrapport för er som är oroliga för hur det ska gå med övergången till Svalans obsdatabas vid nyår.

- I de nya rapportformulär som kommer i den nya versionen av Svalan finns nu en väl fungerande autoifyllning av samma typ som vi har här på Kustobsar. Man kommer att kunna välja vilka fält man vill ha autoifyllning resp. vanlig dropdown på. Med andra ord är hela det problemet löst.

- Frånsett enstaka smådetaljer har vi löst så att visningen av obsar här på Kustobsar även i fortsättningen kan se ut som den gör idag. Startsidan kommer alltså fortsätta visa dagens obsar från hela kusten uppdelat på region osv, skillnaden är bara att de kommer från Svalans databas. Utseendemässigt små skillnader alltså, men underlagsmässigt en förbättring.

Det ser alltså mer och mer lovande ut, och den oro jag personligen känt inför hur det skulle gå är nu så gott som helt borta. Det här kommer att bli kanon för båda parter.

2004-10-18 17:22:34

 
Mattias Nilsson     Jag säger som Gert Fylking, äntligen! Nu blir denna proffsigt komponerade sight komplett, änna.

2004-10-19 00:08:28Svara på
detta inlägg