FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Fältbestämning 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Fältbestämning


Till
översikten
Domherrens sträckläte

Uno Unger     



Det är märkligt att man trots ett ganska långt skådarliv fortfarande ställs inför nya gåtor, men det är förvisso det som gör skådandet så spännande. När jag stod tillsammans med Kristoffer Nilsson på Smithska udden den 2/10 fick jag höra ett sträckläte som jag inte kände igen. Jag tror även Kristoffer blev något konfunderad men det kan han nog själv redogöra för. Jag kom faktiskt att tänka på bändelkorsnäbbens trumpetläte, men det stämde inte exakt utan var något lägre i tonhöjden, kortare och inte fullt så nasalt. Om jag minns rätt var det först när vi fick se fågeln som vi kunde bestämma den till domherre.

Jaha, tänkte jag, det var väl en fågel med en något defekt röst. Men så var det inte, alla domherrar den dagen lät på samma sätt och så har det fortsatt vid förnyade besök på Smithska udden följande dagar, inte minst i söndags den 10/10 då jag räknade till 69 sträckande fåglar, alla med samma något sträva och nasala läte, tydligt avvikande från den mjuka, något sparvugglelika, vissling som man normalt hör från överflygande domherrar.

Tydligen är det en kraftig invasion på gång, t.ex. sträckte inte mindre än 1200 ex vid Grötvik utanför Halmstad häromdagen.

Nu undrar jag om det finns fler skådare som har reagerat som jag eller om det är så att man håller på att tappa förmågan att höra vissa frekvenser så att man därmed upplever lätet annorlunda än tidigare.

Om jag nu ändå har hört rätt så kan man kanske spekulera i huruvida det rör sig om långväga invasionsfåglar från öster som har en annan dialekt. Dialekter hos fåglar med stort utbredningsområde är ju känt hos flera arter, t.ex. bofink och rödvingetrast, men det brukar normalt endast beröra sången och inte sträckläten. Ett undantag kommer jag dock på och det gäller gulärla, där det är bekant att östligare populationer har ett något strävare citronärlelikt sträckläte.

Om det nu är så att jag är ute och cyklar, så räds inte att att komma med svar av typen: "Jag har alltid tyckt att domherren låter som den gör på sträck dessa dagar, så Uno det är nog bäst du uppsöker en läkare för hörselkontroll." Det tål jag!

2004-10-12 02:44:47


Tommy Ek     



Hej.
Jag gick på precis samma problem i fredags, började söka efter bändel, men hittade domherrar, båda hade samma spruckna läte. Vi var nere i Skåne i helgen, där var det en skådare till som torskade på det.

2004-10-12 07:12:31


Leif Andersson     



Jag var på Öland med GOF i helgen. Reagerade oxså på lätet. Trodde inte det var domherre innan jag såg den.

2004-10-12 07:37:04


Peter Strandvik     



De tre första domherrarna på Marstrand i lördags (9/10), bestämdes ej, "trumpet?", blev antecknat i boken.
Men efter ytterligare några fler sträckare och några "normala" visslingar, drog jag oxå slutsatsen att det måste varit domherrarna som trumpetat!!

Har aldrig tidigare hört detta läte!!

Peter s

2004-10-12 08:21:47


Roger Börjesson     



Hej
Upplevde samma sak på på tomten (hovås) i fredags, trodde först att jag hade lyckats få in bändel på tomtlistan men lätet stämde inte riktigt, sprang in efter kikaren och kostaterade att det var domherre. Hörde sedan samma läte flera gånger i fredags.

2004-10-12 08:25:47


David Lundgren     



Hej!

Kan meddela att vid sträckräkning i Kristanstad-trakten lät även alla domherrar på ovan beskrivna sätt. Man blev lite konfunderad innan man fick syn på de små rackarna...

2004-10-12 10:12:57


Hans Börjesson     



Öland kryllade av Domherrar under vecka 41 som lät riktigt likt Bändel som du beskriver Uno. Det är väl rimligt att tro att det är en population som normalt inte passerar Sverige.

MVH
/Hans Börjesson

2004-10-12 10:13:22


Kristoffer Nilsson     



HAHA! Tror inte att du behöver söka hörselkontroll, Uno.

Även jag upplever lätet som klart avvikande och teorin med ostliga fåglar med denna dialekt är väl rimlig. Jag har dock hört domherrar låta på det här sättet förr.

När det gäller dialekter och olika populationer tror jag att det varierar även när det gäller lockläten på samma sätt som sången ibland kan uttalas olika. Som exempel kan det nämnas att mindre korsnäbben i Europa har minst fyra olika dialekter och säkert åtskilliga fler i Nordamerika. Jämför gärna midre korsnäbb i Medelhavsområdet med "våra" så tror man ju knappt att det är samma art (om det nu är det, dvs).

Domherrarna rör sig väldigt även över Göteborg som jag tolkar det. Förra året räknade jag totalt 160 domherrar vid Smitten och det gör man nog ganska lätt på en dag just nu om man bara har tiden att stå kvar där under förmiddagen också...


2004-10-12 11:09:43


Lasse Svensson     



hej

Har hört lätet tidigare genom åren på Bredfjället i samband med invasioner

2004-10-12 12:20:32


Magnus Unger     



Även jag instämmer i diskussionen, hörde de första för hösten på Öland helgen v. 40 och reagerade först på att det lät som bändel, men tyckte det var skumt att den bara trumpetade. När jag sen fick se fågeln visade det sig vara domherre.

Om det nu är så att det är en östligare population av domherre som kommit hit, var är då våra vanliga domherrar. Jag har inte hört någon med vanligt lockläte i höst tror jag.

Har även för mig att jag nån gång tidigare hört detta läte men kan inte minnas när.

2004-10-12 13:03:07


Kristoffer Nilsson     



Hej,

Första domherren vid Smitten i fjol sträckte ensam den 13 oktober. Våra kanske inte har börjat sträcka ännu? Eller så kanske våra har tillräckligt med mat där de "bor" så att de inte behöver sträcka iväg i någon större omfattning. Så kan det ju ibland vara med större hackspettar, att invasionsfåglarna kommer från Ryssland och våra stannar kvar. Kan vissa av de sällsynta och avvikande observationer av bändlar under hösten i själva verket vara domherrar? Vad tror ni om det då, ni som hört bändlar, men inte sett dem?

2004-10-12 13:38:03


Uno Unger     



Som kommentar till Kristoffers undran om ev. felbestämda bändelkorsnäbbar kan jag citera vad signaturen St0ff3 skrev den 3/10 på ett debattforum som kommunskådarna i Halmstad har (Tjafs på Microbirding i Halmstad):

"Domherren har ett läte som liknar bändelkorsnäbbens trumpetläte, detta gjorde mig något konfunderad i går i Grötvik, särskilt då det kom domherrar som både hördes och sågs med ett läte som liknar bändelns! Den första observationen kändes säker, men efter de andra hörda fåglarna kändes den mindre säker. Frågan är om vi egentligen hade en enda bändel vid Grötvik i går? Sen hördes ju bara trumpetlätet från fåglarna som drog över, bändel brukar ha mera läten då den flyger över. Domherrarna som vi såg flyga över yttrade endast detta läte."

2004-10-13 02:48:06


Aimon Niklasson     



Gick ut på balkongen i måndags morse och såg en ensam fågel flyga rakt över huvudet söder ut. Utstötte ett läte som jag trodde var en bändel och den var klart röd på bröstet.
Kollade Cd lockläten och det stämde väl tyckte jag även om jag fick för mig att det påminde mer om en på håll backande lastbil än en leksakstrumpet (om det nu är någon skillnad?). Inget annat läte hördes som däremot utstöttes flitigt. Tyckte också detta var konstigt och dessutom såg jag inga vingband men ljuset kom rakt från sidan.
Hörde senare en fågel men kunde inte se den trots att jag då hade kikare i handen.
Rosenberg eller Gustav som stått många år på Nabben gav inga upplysningar. Så jag rapporterade det som en bändel på Svalan. Jag skall ta bort den obsen nu!!!
Hörde däremot några vanliga domherrar locka igår vid Trollåsen. Kan inte heller påminna mig om att jag hört eller reflekterat över detta läte men det kanske beror på att trumpetlätet blivit mer uppmärksammat på senare tid. Det finns ej heller beskrivet hos Rosenberg för bändel (!) och det är ju kul att det finns nya saker att lära eller som jag hört Gustav säga.."Hade detta vart för 20 år sedan hade jag sett en mindre skrikörn nu....

2004-10-13 10:26:27


Kristoffer Nilsson     



Hej,

Vid en snabb sökning på Svalan under min rast så fann jag att antalet rapporter om bändlar från Uppland och söderut ökade dramatiskt sista dagarna i september och har fortsatt under början av oktober i en förhållandevis kraftig omfattning (tycker åtminstone jag). Ökningen av bändelobservationerna sker alltså exakt när domherrarna med trumpetliknande läte dyker upp och i flera kommentarer på Svalan finner man att endast trumpetlätet är beskrivet. Hmmm. Kanske läge att varna för domherrar med avvikande läten? För sådana finns det gott om just nu.

Jag vill även poängtera att trumpetlätet inte är det läte som man hör oftast från sträckande bändlar. Trumpetlätet används oftast av sittande fåglar, enligt min erfarenhet, även om jag har hört det från flygande fåglar vid flera tillfällen. Må väl!

2004-10-13 14:52:02


Lasse Svensson     



Har endast hört det "arttypiska" lätet en gång. Vid andra tillfällen det i mina öron mer gråsisklika lätena, i övrigt är det lurigt med korsnäbbläten man har ju gjort några majjor genom åren.

2004-10-13 23:08:24


Aimon Niklasson     



Fann detta i Encyclopedia On line.

Kan det vara så att de domherrar som på senaste tiden flugit över oss kommer från samma område som där det finns gott om bändelkorsnäbb och därigenom lärt sig trumpetlätet av dom. Kan det till och med vara så att lätet inte indikerar annan rastillhörighet utan bara är ett tecken på domherrens (liksom vissa andra fåglars ) förmåga att lära sig olika läten och det beror på vilka andra fåglar som finns där?? Skulle förståss vara kul om någon fångade några och mätte näbbarna (lärkanpassning??).

The note of the bullfinch, in the wild state, is soft and pleasant, but so low as scarcely to be audible; it-possesses, however, great powers of imitation, and considerable memory, and can. thus be taught to whistle a variety of tunes. Builfinches are very abundant in the forests of Germany, and it is there that most of the piping bulifinches are trained. They are taught continuously for nine months, and the lesson is repeated throughout the first moulting, as during that change the young birds are apt to forget all that they have previously acquired. The bullfinch is a native of the northern countries of Europe, occurring in Italy and other southern parts only as a winter visitor. White and black varieties are occasionally met with; the latter are often produced by feeding the bullfinch exclusively on hempseed, when its plumage gradually changes to black. It rarely breeds in confinement, and hybrids between it and the canary have been produced on but few occasions.

2004-10-14 09:53:47


Uno Unger     



För de som inte redan har uppmärksammat det, vill jag bara nämna att domherrens hesa sträckläte tydligen debatterats flitigt på olika lokala mailinglistor i Sverige de senaste dagarna och en hel del intressant information finns även på Club 300:s mailinglista Brevduvan sedan i förrgår.

Bl.a. framförs åsikten att lätet skulle bero på på hög nivå av stresshormoner hos de sträckande fåglarna och vidare finns observationer från Upplandskusten som bekräftar att stora mängder domherrar faktiskt kommit österifrån.

Igår hörde jag på Smithska udden för första gången i höst en domherre som faktiskt blandade det hesa lätet med ett par normala visslingar.

2004-10-15 09:07:33


Pär Lydmark     



Råkade ut för en intressant blandning av läten i morse när jag passerade Slottsskogen. Bland alla rödvingetrastar som surrade runt bland träden hörde jag plötsligt två korsnäbbar komma lockande norrifrån. Efter några sekunder dök de upp i en lucka bland träden, samtidigt som jag från ungefär samma håll hörde ett trumpetande läte. Det visade sig att dessa korsnäbbar i släptåg hade en domherre som körde det för hösten typiska hesa, trumpetlika lätet. Jag fick aldrig syn på domherren (för mycket träd i vägen) men av lätena att döma fortsatte de tre fåglarna söderut tillsammans, två pjuppande och en tutande. Lurigt! Tjugo sekunder efter kom en ren flock med tutande domherrar samma väg.

En annan höst när inte den här diskussionen hade varit uppe hade man säkert hajat till och undrat om det inte var en bändel som lät med tanke på både pjuppläte och tut. Klart lurigt läge, framför allt om man hört pjuppandet sämre, nu var det tydligt att inte pjuppandet var tillräckligt vekt för bändel och trumpeten inte tillräckligt nasal. Men som sagt, under andra omständigheter hade man nog blivit rejält förvirrad i alla fall.

Korsnäbbarna vågar jag inte riktigt bestämma, pjuppandet var ganska fylligt, lite mittemellan större och mindre, men jag har inte tillräckligt många färska jämförelseobsar av korsnäbbar för att placera dem.

2004-10-15 09:56:51


Olof Armini     



Hej!
Det beskrivna lätet för domherre hörs relativt frekvent från sträckande domherre på Gotland. Kan indikera östligt ursprung. Bestämmer själv aldrig bändel enbart på lätet. Skall absolut vara korsnäbb med vingband, gärna plus läte. Kan dessutom varna för ett tutande läte som jag ett par-tre gånger hört från flyktande större korsnäbb. Större korsnäbb häckar på Gotland så det behöver inte ha kommit från sträckare!
När det gäller det frekventa tutandet nu så instämmer jag helt. Har inte upplevt något liknande. Den av mig bestämda bändeln på Änggårdsgerget 2/10 var dock en korsnäbb med vingband - och med tut. Den förväntade bändelinvasionen tycks dock ha uteblivit eller avstannat.
Hälsningar
Olof

2004-10-16 10:25:38


Aimon Niklasson     



Gott om tutande domherrar vid Smitten i dag.
Om man vill lära mer om korsnäbbar finns en god källa no 2 2000 av Dutch birding tror jag för 75 SEK med CD på alla korsnäbbsläten (men ej domherre) på följande länk

http://www.dutchbirding.nl/sounds/tbchoo-ie.ra
som prov kan man lyssna på
bändelns trumpetläte gratis om man nu inte har någon CD skiva tidigare (ej sonogram) Går bra att lyssna till med Real Player.

http://www.dutchbirding.nl/sounds/tbtrumpets.ra

samt flera andra läten inte bara bland korsnäbbar på

http://www.dutchbirding.nl






2004-10-16 12:49:26


Jonas Grahn     



Jag tror det är helt normalt läte för domherrar, som *inte* nödvändigtvis indikerar ett visst ursprung. Jag har noterat varianten under åtm de senaste två tre åren, och tycker också att det påminner om bändel-kb men associerar det inte med enbart sträckande domherrar under hösten. Jag tror helt enkelt att man inte har några problem att bestämma det om man inte är "triggad" på bändel-. Det är mycket psykologi i fågelskådning.
/Jonas


2004-10-16 16:06:12


Christer Fält     



Afton!

Lästips för den nyktre: Gunnar Brusewitz "Fåglalåt (1968), reviderad i nytryck 1987, Domherren, s. 174-179, Wahlström & Widstrand". Brusewitz skriver ypperlig prosa, ett smakprov:

"När domherre och kanariefågel placerats i samma bur inspirerar de ofta varandra och vid ett experiment som återges av Armstrong lärde sig en ung domherre att sjunga exakt som en kanariefågel i samma bur och han föredrog den sången före sin naturliga."

Sålunda. Gunnar Brusewitz hävdar i "Fåglalåt" att domherren är att betrakta - minsann!! - som en bildad och receptiv fågel!! Med andra ord, så fjärran från den pösiga "julkortsgubben" vid fågelbordet som vi är så bekanta med. Om man nu till äventyrs, naturligtvis mot all respektabelt förnuft, vågar tro att en domherre som låter "bändellik" beror kort och gott på att de delat "fängelsehåla" det vill säga varit "instängda" i sällskap i någon rysk skog bortåt Amakinskij eller Slobodskoj..

/Mvh


2004-10-19 20:06:48


Magnus Unger     



För att kunna få lite klarhet i vad det kommer sig att domherrarna låter på detta sätt, huruvida dom är östliga eller om dom bara är stressade, har jag fått reda på att våran vanliga domherre har helmörk stjärt medans östliga varianter verkar ha vita spetsar på de yttre stjärtpennorna.

Så kolla noga på stjärten på alla domherrar framöver samt notera hur dom låter och rapportera gärna era iaktagelser här.

2004-10-20 19:15:07


Jörgen Grahn     



Ytterligare en observatör... Jag hörde domherre som lät exakt, som Aimon skriver, "en på håll backande lastbil" vid två tillfällen under dagen, i Balltorp, Mölndal.

Till skillnad från min bror vill jag hävda att jag aldrig hört det förr, och skulle funnit det anmärkningsvärt även om jag inte hade läst den här diskussionen. Jag är inget vidare på småläten, men det här var ett "vafan-var-det-DÄR?"-läte. Jag kan inte bändel och har inte sett nån sen typ 1984 ...

Jag vill påpeka att det inte var ett sträckläte det rörde sej om; mina fåglar var stillasittande. Den ena (en hona) satt i en lönn och åt frön. Uppenbarligen ersatte lätet det vanliga kontaktlätet.

2004-10-24 18:00:58


Jan Uddén     



Jag vill bara berätta att domherrar med "trumpetläte" inte är någon nyhet för denna höst. Men, det är vad jag kan minnas, ofta i samband med invasioner, företrädesvis när det är "rönnbärsvintrar". De som var med, lär väl minnas 1976/77, då de ett flertal arter invaderade från öster. Jag har alltså haft ett flertal flockar med detta avvikande läte under midvinter. Lätet har varit särskilt tydligt när man skrämt upp dem från s k "vinterståndare" och när de därefter har placerat sig uppe i ett träd har de återgått till det vanliga locklätet.

2004-10-24 22:29:45


Aimon Niklasson     



Kanske kan det vara av intresse att bändelkorsnäbbens normala häckningsområde ganska väl sammanfaller med det geografiska området för de domherrar som anses alltid flytta på sig på vintern! Kanske ett indicium i brist på bevis.

2004-10-26 13:33:17


Jonas Grahn     



Som komplettering till Magnus inlägg om stjärtpennornas färg: i ett gammalt nummer av Fauna och Flora ca 1990 (?) nämner nån på NRM att de i samband med en invasion fick in (döda) domherrar med signifikant mer vitt än deras "referensmaterial". Kanske finns det någon form av kvantifiering i den artikeln -- nåt för den som orkar leta? Skulle gissa på 1990 eller möjligen 1994, som väl var bra domherreår.

I övrigt vidhåller jag att domherrarna ofta varierar en hel del åt bändelhållet, men å andra sidan har ni säkert rätt i att tendensen varit tydligare i höst.

Mvh Jonas Grahn


2004-11-12 20:42:11


Aimon Niklasson     



Hörde en trumpetande domherre som samtidigt lät som vanligt när jag vädrade sängkläderna i morse. Är det dax igen? Har fler hört dom ??

2005-10-29 10:17:40


Lasse Svensson     



På Bredfjället har dom hörts dom senaste veckorna

2005-10-29 10:29:23


Johan Frölinghaus     



Har haft en hel del trumpetande ex i Åsa och Veddige senaste 2 veckorna.

2005-10-29 13:22:13


Björn Dellming     



Av de få domherrar jag hört än så länge denna hösten har faktiskt de flesta varit trumpetare...

2005-10-29 17:48:08


Kristoffer Nilsson     



Av de få domherrar som sträckt vid Smitten hittills i år så ar en tydlig majoritet sådana som låter hest "trumpetande".

2005-10-29 23:25:30


Fredrik Kronhamn     



Snubblade över en diskussion (från i våras) om trumpetande domherrar på ett tyskt fågelforum:

http://www.vogelforen.de/showthread.php?t=76987

En påläst herre menar att det rör sig om underarten Pyrrhula p. rossikowi. Denna tes kommer från en Oleg Boroodin vid universitetet i Ulyanovsk. Bilder och ljudupptagningar stämmer överens med de domherrar man hittar i sydöstligaste Ryssland och Georgien. Tidigare har man misstänkt att fåglarna kommer från nordöst-Ryssland.

Om ni hänger med på lite tyska nu (babelfish.av.com översätter annars till hygglig engelska):

Es wird geschrieben, dass diese Unterart normalerweise nur vertikale nomadische südöstlichen Bewegungen unternimmt. Extreme Schneefälle in der nördlichen Türkei sowie 4 Wochen früher einsetzende Schneefälle im Nordkaukasus haben diese Unterart, die das Gebiet südliche der Küste des Schwarzen Meers bewohnt, invasionsartig über die Ukraine, nach Rumänien, Polen und das restliche Europa einwandern lassen. Sonst überwintert dieser Gimpel im Nordosten der Türkei, im Norden Armeniens und Aserbaidschans .

Det verkar väl isåfall lite märkligt att de i Sverige uppträdande trumpeterna kommit norrifrån?

Trevlig helg!


2005-11-04 16:49:05

 
Annika Rastén     



Jag har också hört flera "bändeldomherrar" nu i höst, både här hemma i Uppland och på Öland. Men frågan är om det verkligen är nya domherrar från ost eller om det är kvarstannande fåglar frår förra höstens invasion? Jag hörde "bändeldomherrar" bra länge förra säsongen, långt in på våren vill jag minnas. Vanliga domherrar kan ju variera i sitt läte och också låta lite hesare, mer trumpetande, men det här riktigt bändellika lätet verkar ju enbart komma från de ostliga domherrarna. Förra hösten fångade de ovanligt många domherrar på Svenska Högarna och ringmärkarna noterade att de rastande fåglarna hade ett ovanligt, bändelkorsnäbbslikt läte. Även denna höst har man fångat en del domherrar på Svenska Högarna men dessa har enligt ryktet låtit normalt. Det talar ju för att de "bändeldomherrar" vi nu hör är rester från förra årets invasion. För övrigt tror jag att det var många bändelkorsnäbbar som felbestämdes förra året. Min erfarenhet är, liksom Kristoffer skriver här ovan, att bändlar oftast brukar använda trumpetlätet när de sitter och att man i flykten bara brukar höra "tjipp"-lätet.

2005-11-08 09:44:57



Svara på
detta inlägg