FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Upplevelser i fält 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Upplevelser i fält


Till
översikten
Ringduvorna över Smithska udden idag.

Kristoffer Nilsson     



Eftersom dagens antal av ringduvor vid Smithska udden raderar ut alla kända rekord inom Göteborgsregionen med enorm marginal så är det kanske på dess plats att beskriva lite om denna händelse.

Conny Palm, Lars-Erik Rahm, Karl-Olof Johansson och jag var de fyra skådare som valde Smitten som utflyktsmål i morse. Redan när man såg prognosen igår och hade i åtanke att motvindsperioden säkert missgynnat duvorna var det ingen vågad gissning att duvorna skulle ge sig iväg. När jag lämnade min bostad tidigt på morgonen undrade jag ju givetvis hur många duvor det kunde bli. Jag kände till högstanoteringarna i regionen sedan tidigare och de imponerade ju inte särskilt på en skåning :o) och jag lekte med tanken att det kanske skulle kunna gå att få in över 10000 ringduvor i Göteborg.

I gryningen sträckte en del trastar och några kajflockar gick ut mot SV (de kajor som sträcker vid Smitten lämnar av allt att döma Sverige den vägen och sträcker ut mot Danmark över den södra skärgården). Det dröjde inte länge innan den första duvflocken siktades och redan 07:30 var sträcket igång. Flock efter flock sträckte ut från Näsetudden och i inledningen innehöll flockarna i regel mellan 250-400 ex. Sträcket var så intensivt att man under vissa femminutersperioder med lätthet kunde räkna in 1000 ex (exempelvis 4x250 ex)! När sträcket var som mest intensivt bestod vissa flockar av mellan 700 - 1500 ex. Den största flocken sträckte ut från N-delen av Smitten och drog sedan i ett långt koppel över viken och in över Askim. Makalöst vackert mot en ljusblå himmel. Flocken innehöll 1500 ex och ytterligare två flockar med över 1000 ex noterades (1280 ex samt 1350 ex).

Precis som Tina Widén beskriver så verkar duvsträcket över Göteborg ha varit extremt koncentrerat till kusten eftersom nästan inga duvor alls noterades vid Brudarebacken (60 ex). Även vid Vänersborgsviken var duvsträcket i det närmaste obefintligt. Det som dock förvånar mig lite är att man räknade så få duvor vid Hållsundsudde idag. Normalt ses betydligt fler duvor där än vid Smitten. Vid Nabben i Falsterbo räknades dock duvor i hyfsade antal, eller vad säger ni om drygt 66000 ex? Vore kul att se vad Grötvik kom upp i och kanske andra lokaler utmed Hallandskusten. De redovisas förmodligen senare.

Morgondagens prognos kan säkert också ge en del ringduvor även om det kanske inte blir lika många som idag. Personligen tycker jag att detta är en väldigt trevlig rubrik i forumet och det hade varit kul att få läsa lite om den finfina dagen på Rörö också... Grattis till den. Må väl!



2004-10-09 20:59:23


Kristoffer Nilsson     



I första stycket ovan hävdar jag att ringduvenoteringen från den 9 oktober vid Smithska udden är en rekordnotering för Göteborgstrakten. Jag baserade det på texten i den senaste fågelrapporten (Fåglar på Västkusten 2:2004) som kom från rrk och som sa att "7720 ex vid Smithska udden (5 oktober, min not) är högsta dagsantalet hittills i området".

Jag fick efter detta lite upplysningar om en annan observation och den finns publicerad på Martin Franssons eminenta hemsida. Observationen gör gällande att 33400 ringduvor sträckte söderut den 13 oktober 1984 utmed Hisingen. Fåglarna observerades från Hönö.

Finns det någon som känner till ett högre antal? Annars bör väl detta betraktas som rekordnotering och inget annat. Må väl!

2004-11-02 22:16:09

 
Peter Strandvik     



Hej!

Vill bara kommentera, det Kristoffer skriver om "koncentrerat sträck vid kusten".
Detta gäller nog själva kustlinjen, och inte längre ut.

Vid Marstrand har endast ett fåtal ringduvor noterats på sträck i år, kanske pga avsaknaden av östliga vindar under artens sträckperiod, under oktober.

Vidare noteras att kajorna sträcker rätt ut mot SV.
Detta förhållande har noterats även vid Marstrand!

(Liksom för ett fåtal andra arter såsom stenfalkar och sångsvanar). Övriga arter följer kustlinjen!

Peter S


2004-11-03 09:10:08



Svara på
detta inlägg