FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Resultattråd, kvadratjakten 9/5

Ola Bäckman     



Här är resultattråden för kvadratjakten. Fyll på med era resultat enligt nedanstående mönster:

1. Lokal
2. Lag/Lagmedlemmar
3. Starttid
4. Delsumma varje hel timma efter start
kl 04:00 - XX arter
kl 05:00 - XX arter
osv...
5. Arter som inte alla i laget fick se
6. De roligaste observationerna under dagen
7. De mest pinsamma luckorna
8. Eventuellt annat kul som hände under dagen

2015-05-09 15:09:46


Daniel Gustafsson     



(Fusklaget i USA hade ösregn hela dagen, så vi kunde inte stå där vi hade planerat och ha ordentlig utsikt över två dammar och ett stort ruderatområde, utan fick stå i tornet och ha bra utsikt över bara en damm. Dessutom var det jakthundstävling...

1. Lee Kay Ponds, Salt Lake City, Utah, USA

2. Daniel Gustafsson, Kate Savage + 2 observatörer som inte var med i laget utan bara sällskap

3. 06.45. Avbröt 11.00 på grund av att vi skulle vidare till en plantskola som stängde 12.

4. 07.00 = 29
08.00 = 41
09.00 = 48
10.00 = 55
11.00 = 56

5. Ingen.

6. Tre tuvsnäppor flög förbi strax efter att vi anlände, vilket var amerikakryss för mig, och inte regelbundet i Utah alls! Livskryss i form av flera Neotropical Cormorants som håller till i området varje vår, men tydligen inte häckar. Massor av arter som skulle vara roliga i Sverige men vanliga här, bl.a. buffelhuvud, kanelårta, amerikansk bläsand, öronskarv, sångsparv, stensvala, snöhäger, natthäger, tjocknäbbad dopping, mindre bergand, ringand, hedpiplärka, fläckdrillsnäppa, amerikansk kopparand, ringand, långnäbbad beckasinsnäppa, och skrikstrandpipare.

7. Amerikansk kricka, amerikansk kråka, berglärka, kalkongam, sparvfalk, präriemås, bälteskungsfiskare. Generellt dåligt med tättingar förutom fyra arter svala och fyra arter kostare. Bara en skogssångare och en sparv, och vi hade väl hoppats att det skulle vara något mer, kanske... För två veckor sedan hade vi kanske 100 willetsnäppor och både större och mindre gulbena, men inte idag.

8. Flera bisamråttor simmade omkring i närheten hela morgonen. Brukar ha amerikansk bäver också, men inte idag.
Att vi var i utkanten av ett skjutfält märktes framför allt på att det stod en skadeskjuten kaliforniatrut på en ö, men högervingen hängande...)

2015-05-09 20:18:23


Magnus Rahm     



Eftersom de åtråvärda kvadraterna längs Nordre älv snabbt bokades upp, förpassades vi till sydligare breddgrader där vi stod och drömde om Hisingen under lagnamnet Stora Avundö. Kanske lite oväntat lyckades vi ta hem segern med 77 arter, bara 1 art mer än tvåan. Även sett till resten av lagen måste detta ha varit en rekordjämn kvadratjakt, med alla lag inom 13(?) arters marginal.

1. På en bergknalle precis öster om bron till Stora Amundö, med 180 graders utsikt åt väst. Möjligen en smula okonventionellt, men vi hade fint lä när ostvinden tilltog vid 11-tiden.

2. Eftersom vi avundades de andra deltagarnas namn så snodde vi några. Laget bestod därför av Karin ”Elin Wismander” Magnander, Markus ”Sirkus Lagerklick” Lagerqvist och undertecknad, Evamagnus Fahrm.

3. Starttiden var strax efter kl 4, något senare än planerat. Då var fågelsången redan i full gång.

4. Delsummor:
05:00 - 29
06:00 - 47
07:00 - 55
08:00 - 63
09:00 - 67
10:00 - 73
11:00 - 76
12:00 - 77

5. Lag Stora Avundö hoppades förstås att det skulle bli många arter som inte alla fick se, men när klockan slog 12 var det bara gärdsmyg som fortfarande orsakade avundsjuka inom laget.

6. Dagens roligaste och mest oväntade var förstås den adulta havsörn som satte sig på Sockertoppen söder om Amundön vid 11-tiden. I övrigt var det tunnsått med rariteter, men myrspov och brushane sticker väl ut lite. Höjd över alla krysslistor var den hybridgås som vid flera tillfällen flög förbi vår kvadrat - en oförglömlig audiovisuell upplevelse.

7. Nyckeln till seger var den här gången inte rariteter, utan snarare god täckning bland trivialarter. Att få in gråsparv, pilfink, tamduva och fasan under en och samma kvadratjakt måste beskrivas som succé. Men några vanliga arter missade vi naturligtvis, däribland silltrut, taltrast och nötväcka. De två senare var arter som vi anade i sångfågelkakafonin, men aldrig med säkerhet kunde plocka ut. Att vi inte hade utsikt åt öster kostade oss antagligen ormvråk. Värt att nämna är att nästan ingenting sträckte under dagen - av våra 77 arter var kanske 73 sådana som var mer eller mindre stationära i området.

8. Den erfarne kvadratjägaren vet att en offensiv inställning är ovärderlig i den här tävlingen. Därför var det ett starkt formbesked när en ängspiplärka ropades ut som obestämd rodent. Laget visade också prov på gott samarbete när konsensus nåddes kring att de där klumparna på ett skär var två Calidris-vadare. Senare framgick att de var förfärligt duniga i fjäderdräkten och att de där kanadagässen märkligt nog tycktes ha adopterat Calidris-vadarna. Klimax i nyskapande artbestämning nåddes när ett däggdjur flåsade förbi i skogen, och en lagmedlem ropade ut vildsvin. Bestämningen baserades tydligen på den högljudda, grisiga andningen. Det är oklart om nämnda lagmedlem besitter expertkunskap inom luftvägar hos vildsvin, men en annan lagmedlem hävdade bestämt att det han såg var ett rådjur.

2015-05-10 20:09:12


Evamaria Ferm     



Tack Daniel för en kul och mycket annorlunda rapport!
Jag vet inte om du är uppdaterad på läget här hemma men så här speglas något av dagsläget: tjocknäbbad dopping (Norge), ringand (Källstorps våtmark) och fläckdrillsnäppa (Östra Hammaren i Kristianstad sedan drygt ett hakvår

Här kommer vår rapport

1 Plats: Öxnäs

2. Lag: Die Hard 4.1 Revised edition bestående av Stefan Ludde Andersson, Evamagnus Ferm, Silkemarkus Klick och Britta Svensson

3. Starttid: 03:01 släntrade Silke in med andan i halsen :D

4 Delsumma per timme
04 = 21 varav 6-7 troligen inte säkert hade noterats efter klockan 4
05 = 38
06 = 51
07 = 62
08 = 66
09 = 70
10 = 71 Där hämtade övriga lag upp och kom ikapp
11 = 73
12 = 76

5. Arter som inte alla såg/hörde: storspov, nötskrika, ljungpipare och brushane förutom pilfink och trädpiplärka som ingen av oss blev riktigt säker på.

6. De roligaste observationerna under dagen: Det måste naturligtvis vara vakteln som vi inte kunde med att larma ut förrän framåt 04 av någon slags missriktad ”inte kan vi störa så här tidigt”-vilja ;) Därefter jordugglan som kom flygande över Nordre älv och sågs ovanifrån och som jag först tog för en fiskgjuse. Roligt var också de två mosnäppor som rastade kort efter 06.Den röda gladan som laget från Kvillehed larmade ut helt enligt reglerna sysselsatte oss den sista halvtimmen av tävlingstiden och till slut fick vi in den i en ormvråksskruv långt in över Kungälv. Tack för den! Hade ni inte varit så ärliga hade ni väl delat 2:a-platsen med oss.

7. De mest pinsamma luckorna: Pinsamma och pinsamma… Av de arter vi hade på platsen förra året kan väl nämnas småskrake, ljungpipare, brushane (se nedan), gluttsnäppa, skogssnäppa, grönsiska och kungsfågel. Förövrigt en massa trivialarter som vi inte fått in på den platsen såsom hussvala, svartvit flugsnappare, entita, nötväcka, trädkrypare, gråsparv pilfink, och inte minst BJÖRKTRAST! Den sista var det förövrigt bara ett lag som fick in.

8. Annat kul som hände under dagen var att Silke hittade sina silkesvantar som försvann under januarijakten. De låg i hennes ryggsäck och inte i Brittas som tidigare tydligt antytts. :D Om man kan kalla det kul eller inte återstår för historieskrivarna att förtälja, men samtidigt som vi var tre stycken i laget som äntligen var helt säkra på att vi såg två brushanar i sankmarken vid Nordreälvstranden upptäckte den fjärde en 30-flock av flygande ljungpipare i 180°-vinkel. Jag fick aldrig korn på dem innan de försvann bakom tallarna. När vi lugnt vände oss om efter brushanarna hade alla vadarna flugit bort…
Vi slutade på 2:a plats och är helt nöjda med det. Grattis till er som bevakade Amundöarna och slog oss med 1 art. Igår fick jag frågan vilken art som skilde oss. Vad svarar men på det? Kanske var det buskskvättan som vi hade som första art, men inte efter klockan 04. Eller så var det brushane/ljungpipare som fällde oss. Med en minuts marginal mellan de arterna hade vi vunnit. Fast egentligen tror jag att det var björktrasten. Grattis lag Avundö till att ni som enda lag lyckades jobba in den!!!


2015-05-10 21:14:47


Evamaria Ferm     



Och tack Magnus för ett sedvanligt skratt-till-tårar-inlägg.
Vill bara påpeka att du glömde nämna BJÖRKTRASTEN som gav er segern!

2015-05-10 21:19:48


Daniel Gustafsson     



Jo, jag har sett att det varit fläckdrill i Sverige hela vintern mer eller mindre. Salt Lake ligger ju lite långt bort från kusten för att det ska komma något vidare med europeiska rariteter, men vi hittade till slit både silltruten och småskraken (den senare häckar i USA också, så inte så imponerande...).
Andra arter som finns i Europa som vi fick in under dan var gräsand, skedand, snatterand, stare, gråsparv, turkduva, ladusvala, svarthalsad dopping, backsvala, och korp. Gråtrut hade vi en, men det lär väl vara en annan ras här än hemmavid...

2015-05-10 23:58:34


Elon Wismén     



Rapport från de ogudaktiga satarna som utgjorde det andra laget vid Nordre älv kommer här.

1. Lokal: Kvillehed, berget intill småbåtshamnen

2. Laget fick till sist namnet Kvillehedningarna och lagmedlemmarna var Krille Hed, Ola Kvillebäckman, Mia Kvillin och undertecknad Älvon Nordrén. Tack till Björn Kvillming för inspirationen.

3. Vi startade prick 04:00.

4. Delsumma varje hel timma efter start
05:00 - 31 arter
06:00 - 46 arter
07:00 - 55 arter
08:00 - 58 arter
09:00 - 66 arter
10:00 - 69 arter
11:00 - 71 arter
12:00 - 72 arter

5. Arter som inte alla fick se:
Tyvärr räknas skäggmesen hit, denna art som har ett av sina allra starkaste fästen i Västsverige just i detta område. Bara Ola och Krille lyckades med stor möda få se ett par plingmesar i vassen på Kungälvssidan. Till avdelningen obestämda bestämda fåglar som inte alla såg hör en 99%-ig havsörn som gled norrut över fjorden och försvann innan alla hann registrera den.

6. De roligaste observationerna under dagen:
Jordugglan som sträckte in över Lagmansholmen, även om obsen blev kort. Den röda gladan som Ola hittade skruvande över Korseberget och Nordre älvs fjord. Den drog sedan norrut och vi tänkte att den försvann för långt åt väst för att Die Hard skulle få in den från Öxnäs. Tji fick vi tydligen! Förutom dessa höjdare gladdes vi även åt den stenfalkshona som sträckte förbi alldeles framför näsorna på oss. Och för en gångs skull fick vi in pilfink! Tack för den Mia!

7. De mest pinsamma luckorna:
Tveklöst nötväcka och entita. Båda häckar med största säkerhet på lokalen och hörs/ses ALLTID annars. Sånglärka kändes också sur att missa. Björktrasten hade vi inte ens räknat med och den visade sig heller inte, för tredje vårkvadraten i rad.

8. Eventuellt annat kul:
Tja, vi hade ju ett gôtt tjôt under våra timmar. Krille kan konsten att underhålla sina medmänniskor! Lite kul så här efteråt var väl också sekreterarens underlåtenhet att notera havstrut, vilket alltså renderade oss en bonusart och en ensam 4:e plats.

2015-05-11 18:14:18


Kristoffer Lager     



Här kommer rapporten från laget som kom sist, men som är glada ändå (fats den missade vi)

1. Röseberget, Norra Björkö

2. BBB, Björkö Beach Boys med Kristoffer Lager och Peter Hamrén.

3. 04:40

4. Delsumma varje hel timma efter start
kl 05:00 - 25 arter
kl 06:00 - 39 arter
kl 07:00 - 48 arter
kl 08:00 - 54 arter
kl 09:00 - 61 arter
kl 10:00 - 63 arter
kl 11:00 - 64 arter
kl 12:00 - 64 arter


5. Arter som inte alla i laget fick se:
Fördelen med att inte vara så många. Vi såg båda alla arter. Möjligtvis några skränande nötskrikor som ena halvan försökte stringa in. Att den andra halvan inte hörde dem visar snarare på skrikornas icke-existens.

6. De roligaste observationerna under dagen
Råka, stenfalk, myrspov och småspov tillsammans i en liten flock. Några duniga ejderungar var också kul att se.

7. De mest pinsamma luckorna
Gröngöling, Björkös karaktärsart. Rödstjärt, hördes hela vägen fram till strax innan kvadraten. Steglits och havssula.

8. Eventuellt annat kul som hände under dagen
En skogshare som satt och visade upp sig en stund. Första gången vi kunde bekräfta en sån på Björkö. Precis i slutet kom ett larm om röd glada över Nordre älv. Efter lite hjälp över telefon kunde vi hitta en skruv med fyra rovfåglar, varav en var lite större. Det var dock alldeles för långt bort för att man skulle kunna se något vettigt. På artgenomgången så fick vi sen bekräftat att gladan sist hade setts i en skruv tillsammans med tre ormvråkar.


2015-05-12 06:17:59


Peter Sylvén     



Här kommer rapporten från laget som tyckte och var säkra på att vi borde, hade vunnit redan innan tävlingen startade:

1. Den lökiga Nötholmen, Hönö
2. Barbro Björkman, Lars Carlbrand, Roger Eskilsson och Peter Sylvén

3. Ca. 04.40

4. Delsumma varje hel timma efter start
kl 04:00 - 25 arter
kl 05:00 - 40 arter
kl 07:00 - 49 arter
kl 08:00 - 57 arter
kl 09:00 - 64 arter
kl 10:00 - 68 arter
kl 11:00 - 70 arter
kl 12:00 - 74 arter

5. Ingen

6. 2 Lärkfalkar, 1 Stenfalk och vårens första Tornseglare.

7. Eftersom laget består av hälften halvdöva (undertecknad) missade vi Gulsparv och Större Hackspett.

8. Eventuellt annat kul som hände under dagen?
Absolut ingenting. Lars försökte sälja kläder till förbipasserande, Roger drack kaffe (trodde att vi var på en färja), Barbro stod och längtade efter Per och jag försökte höra vad dom pratade om.

2015-05-12 17:35:11

 
Evamaria Ferm     



Från GBG 300 Facebook

Jesper Nilsson

1. Plats: Torslandaviken på vad vi trodde var Ardalsberget (berget som ramas in av krossvägen och vadskärsudden, nordost om Karholmsdammen).

2. Laget: I sista sekund tog vi namnet "Jeppe på Ardalsberget och vadarstrandraggarna". Laget bestod av Jesper Nilsson, Björn Larsson och Svante Martinsson.

3. Starttid: Klockan fem (Zzzz)

4. Delsumma per heltimma efter start:
kl 06.00 - 39
kl 07.00 - 55
kl 08.00 - 60
kl 09.00 - 64
kl 10.00 - 68
kl 11.00 - 70
kl 12.00 - 71

5. Arter som inte alla såg/hörde: Björn skymtade en skäggmes i en vass men vi andra hann inte se den. Trots idogt spanande blev det inte fler skäggmesar den här dagen.

6. Roligaste obsarna: Dvärgmås som födosökte i Karholmsdammen. I övrigt var det en dag som levererade det den skulle men inga direkta överraskningar.

7. De mest pinsamma luckorna: Vi hade stora problem att få syn på våra vanligaste mesar. Tillslut visade sig en Talgoxe uppe på ett staket men någon Blåmes blev det inte. Björktrasten lös också med sin frånvaro.

8. Eventuellt annat kul som hände: Det var min första kvadratjakt vilket är kul i sig!

2015-05-31 12:53:51



Svara på
detta inlägg