FORUM 
» Senaste inläggen
» Översikt

» Föreningsfrågor (84)
» Kustobsar (80)
» Svalan (76)
» Lokaler (179)
» Utrustning (71)
» Atlasinventeringen (38)
» Fågelskydd (55)
» Torslandaviken (25)
» Rapportering/RRK (49)
» Fältbestämning (189)
» Observationer (291)
» Foto (49)
» Kustfoto (51)
» Upplevelser i fält (78)
» Köp & Sälj (349)
» Samåkning (34)
» Övrigt (631)

     LOGGA IN 
För att göra inlägg i forumet måste du logga in. Eftersom forumet drivs i samarbete med Kustobsar, är det Kustobsars användaruppgifter som gäller.
ANVÄNDARNAMN

LÖSENORD

» Ny användare
     Övrigt 


Direkt till
senaste svaret


Visa fler trådar
under Övrigt


Till
översikten
Var e näktergalarna?

Niklas Aronsson     



Det slog mig plötsligt på dagens guidning i Torslandaviken att näktergalarna lyser med sin frånvaro. En titt i Svalan visar att det är 94 procent färre näktergalar jämfört med förra året. I Göteborgs rapportområde har blott fyra fynd registrerats! Var är de? Samma fyndbild gäller tornseglare och törnskata. Gemensammt för dessa är att de flyttar rakt söderut och övervintrar i Afrika. Många återfynd i Egypten för näktergal och törnskata. Är det vädret som har försenat dem? I så fall lär vi få en rejäl explosion av seglare och näktergalar vilken dag som helst. I annat fall blir jag orolig!

2011-05-08 19:34:40


Pär Lydmark     



Samtliga lag i Kvadratjakten hade tornseglare idag, så de är nog på ingång! Näktergal var det dock bara ett lag som hade, men de kanske ligger några dagar efter seglarna även normalt sett (orkade inte kolla och minns inte)?

2011-05-08 22:05:02


Björn Dellming     



Jag gick en promenad i Torsviken igår kväll.. Kändes nästan lite ödsligt när man inte hörde en enda näktergal.. Än mer ödsligt var det runt backsvalekolonin där man annars alltid brukar se mindre strandpipare. Nu verkar det dock som att det har körts MC ganska friskt där den senaste tiden och gissningsvis har strandpiparna lämnat området pga detta :/

2011-05-10 09:00:37


Niklas Aronsson     



Fast vi hade mindre strandpipare just där i söndags på Fågelskådningens dag. Och det sågs en annan borta vid muddret samma dag.

2011-05-10 09:41:21


Daniel Gustafsson     



Var vid Torslanda både lördag och söndag och hade mindre strand båda dagarna, men vid vadarstranden. Näktergal hördes också under kvadratjakten från Karholmshållet.

2011-05-10 11:25:04


Hans Petersson     



Av någon anledning har vissa fåglar kommit sent iår och troligen är väll att väderleken har gjort sitt. Det räcker att det blir ett bakslag i Alperna som har skett flera år tidigare så stoppas våra vårfåglar direkt. Det klart att nu när vi kollar för varge år så kan det ibland inte stämma som det brukar men oftast så är det väderleken som spelar ett spratt och då kommer fåglarna lite senare. ( men tar det för lång tid då stannar fåglarna på sydsidan av Alperna för att häcka. Dom har ju en begränsad tid för sin häckning. Mvh Hans.

2011-05-13 19:51:59


Göran Karlsson     



För mig låter det helt osannorlikt att skandinaviska flyttfåglar vissa år skulle häcka söder om alperna. Finns det någon forskning som visar att så skulle vara fallet?
Jag har mycket svårt att tänka mig att t.ex. näktergalar som är på sin flyttning till nordeuropa stannar söder om alperna för att häcka.

2011-05-13 23:46:31


Niklas Aronsson     



I det här fallet är det ju heller inte så att alla arter har varit sena, utan ett väl avgränsat antal. Tittar man på Svalans förstasida vilka arter som det är många, respektive få rapporterade av, så framgår tydligt att, även om näktergalar dykt upp lite varstans sista tiden, det är en kraftfull minskning jämfört med förra året (-84%). Samma bild, ännu mer accentuerad, gäller för törnskatan. Däremot var rödstjärtar tidiga, liksom trädgårdssångare. Så vad kan man dra för slutsats av det? Jo, törnskata och näktergal är bägge sydostliga i sin flyttriktning, medan trädgårdssångaren är sydvästlig. Jag tror ingen av dessa arter flyger rätt över Alperna. Varför skulle de göra det, när de kan flyga runt? Då blir ju dessutom passagen över Medelhavet betydligt mindre ansträngande. De antagandet stöds också av de ringåterfynd som finns av dessa arter. Näktergalar och törnskator hittas t ex i Egypten, medan trädgårdssångare hittas i Frankrike och Spanien.
Gissningsvis, och förhoppningsvis, handlar det om ogynnsamt väder i östra Europa eller möjligen nordöstra Afrika som har stoppat upp näktergalar och törnskator.

2011-05-14 12:30:00


Niklas Aronsson     



Vi har nu den 20 maj och fortfarande mycket ont om östafrikanska flyttfåglar som näktergalar, höksångare och törnskator. Det börjar bli väldigt sent och allt fler vaknar och ställer sig frågan vad som hänt. Magnus Hellström, stationschef på Ottenby, skrev förut på Brevduvan och hänvisade till denna länk som förstärker den obehagliga känslan: http://www.israbirding.com/israelbirdsforum/forum_entry.php?id=1666.


2011-05-20 12:13:57


Björn Dellming     



Instämmer.. Det börjar faktiskt kännas en smula obehagligt :(
Finns det rapporter från vinterlokaler i afrika också? Kanske nåt som försiggår där?

/B

2011-05-20 13:22:29


Jörgen Grahn     



Man tycker att något så drastiskt fel på vinterlokalerna skulle varit i nyheterna redan, i form av svältkatastrofer eller nåt. Men rapporten från Eilat kan sammanfattas "dom har inte kommit hit heller, och vi vet inte varför".
Ja, det är obehagligt.

2011-05-21 07:13:14


Fredrik Kronhamn     



En teori vill göra gällande att vårt rekordvarma april-väder orsakade nordlig vind och mycket kallt väder i sydost-europa med centrum över Bosporen. Sydväst-flyttarna fick samtidigt mycket varmt väder och sydlig vind.

Kanske är det för tidigt att uttala sig om effekterna av detta. Många fåglar kan säkert ha dukat under, eller så inväntar dom bara gynnsammare väder.


2011-05-23 14:56:22


Markus Lagerqvist     



Hej,

Verkar som de möjligen är sena ifrån vinterkvarteren. Så här säger en rapport från Somaliland i lördags:

"We're seeing well-fed 'boat loads' of thrush nightingales as well as the common headed your way as I write this. There are excellent numbers of these nightingales as well as migrant shrikes and even common starts on a move your way in a long front all the way to 45E. Hope and pray all reach your region safely."

2011-05-23 15:55:34


Niklas Aronsson     



Spännande! Allt tyder väl nu på att det "bara" är meteorologiska fenomen som spelat in. Det verkar väl som om de är på väg, även om det fortfarande är låga summor.

2011-05-23 16:39:53

 
Daniel Gustafsson     



Allt är fördröjt i år för att ungdomsgruppen ska åka till Öland först i juni, och vill ha lite att titta på, förutom varandra.

Ursäkta om det ställt till problem och oro i er andra, men har man tumme med div. gudar så har man, och först till kvarn...

2011-05-24 10:43:44



Svara på
detta inlägg